Na het kneden van deeg voor Heel Holland Bakt of pottenbakken met Patricia Paay is er een nieuwe niche gevonden waarin een groep mensen het tegen elkaar opneemt: in het bouwen van bloemsculpturen. In Nederland hadden we een jaar of vijf geleden al Hollands Beste Bloemstylist, waarin Kees Tol voor SBS6 ging op zoek naar talent, maar The Big Flower Fight is andere koek.

Acht duo's
In The Big Flower Fight nemen tien duo’s het tegen elkaar op. Ze hebben al dan niet een professionele achtergrond en gaan per aflevering uitdagingen aan waarbij ze bijvoorbeeld een enorm insect of zeewezen moeten bouwen of een eetbare troon. Unbe-leaf-able

De locatie: een enorme dome die is neergezet ergens op het Britse platteland, met daarnaast een kwekerij met de meest uiteenlopende bloemen en planten.

De show wordt gepresenteerd door twee stand-up comedians, Natasia Demetriou en Vic Reeves. De jury bestaat uit de flamboyante Amerikaanse bloemschikkunstenaar Kristen Griffith-VanderYacht, die de resultaten van de duo’s van bijdehand commentaar voorziet.

Ryan en Andrew
Een van de duo’s bestaat uit Ryan en Andrew (zie foto hier boven). Ryan organiseert exposities voor modeontwerpers en kunstenaars en heeft een eigen queer Bollywood-avond genaamd Hungama. Andrew maakt foto-blowups met natuurtaferelen. Beiden hebben geen ervaring met ‘bloembeeldhouwen’, zoals de vertaler van Netflix het noemt.

In een interview met Attitude vertellen de twee waarom The Big Flower Fight een must-see is. “Er doen excentrieke, flamboyante kandidaten mee en iedereen is creatief met bloemen en tuinieren”, zegt Richard.

Bizarre hoofddeksels
Een ander queer duo dat meedoet is Henck en Yan. Zij worden neergezet als de aartsrivalen van Andrew en Richard. Henck (van Nederlandse afkomst) en Yan zien er in iedere aflevering uitzinniger uit met bizarre hoofddeksels of een kapsel in de kleuren van een watermeloen. Maar ook de andere kandidaten zijn meer dan de moeite waard, zoals bijvoorbeeld Andi, een transgender vrouw.

Bekijk hier de trailer van The Big Flower Fight.