COC wil verbod op ‘LHBT-genezing’

“Dat je LHBT zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje”

11 juni 2020, Winq redactie, 0 minuten

Kom snel met een verbod op ‘LHBTI-genezing’. Die oproep aan Kamer en kabinet doet COC Nederland in reactie op een onderzoeksrapport dat minister De Jonge (VWS) op 10 juni naar de Tweede Kamer stuurde.

Uit het rapport blijkt dat er in Nederland zeker vijftien organisaties en personen actief zijn die aanbieden om LHBT-zijn te ‘verhelpen’. De gevolgen voor mensen die de ‘behandelingen’ ondergaan zijn ernstig.

“Dat je LHBT zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent,” aldus het COC in een reactie. “Dat dit soort kwakzalverij in Nederland nog steeds voorkomt, staat nu onomstotelijk vast. Ook staat vast hoe ernstig de gevolgen zijn voor mensen die er het slachtoffer van worden. Het is nu aan de politiek om dit soort praktijken direct te verbieden.”

Volgens het onderzoeksrapport moeten de vijftien aanbieders van ‘LHBT-genezing’ in Nederland vooral gezocht worden in de hoek van de pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. Vaak organiseren ze ook vakantiekampen, seminars en workshops gericht op het ‘verhelpen’ van LHBT-zijn. Ook enkele vrijgevestigde therapeuten bieden de behandelingen aan.

'Genezing' leidt vaak tot klachten als depressie en suïcidale gedachten.

De onderzoekers vonden 68 LHBTQ-personen die, vaak langer dan een jaar, te maken kregen met ‘genezingstherapieën’. Ze vermoeden dat het hierbij gaat om het topje van de ijsberg.

Niet één van die personen kijkt positief terug op de pogingen om hun identiteit te veranderen. Ze ondervonden volgens het rapport ‘steeds meer problemen op allerlei gebied, omdat ze zichzelf feitelijk verloochenen’. Bijna allemaal kregen ze te maken met klachten als depressie, suïcidale gedachten, eetproblemen, seksuele problemen en eenzaamheidsgevoelens.

Het onderzoek naar ‘LHBT-genezing’ kwam tot stand op verzoek van D66-Kamerlid Vera Bergkamp. De regering heeft nog geen wetsvoorstel ingediend. Naar verwachting komt het kabinet rond de zomer met voorstellen om de behandelingen aan te pakken. In maart 2020 maakte VVD-Kamerlid El Yassini bekend dat hij overweegt om een wetsvoorstel in te dienen waarin LHBTI-genezing wordt verboden.

In Malta bestaat sinds 2016 een totaal verbod op de zogenoemde conversietherapieën. In België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt wetgeving voorbereid.

Beeld afkomstig uit de film Boy Erased.

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau