In Zwitserland is het sinds januari 2007 mogelijk voor mannenkoppels en vrouwenstellen om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Maar trouwen zit er tot nu toe nog niet in.

Nu heeft de Nationale Raad van Zwitserland (die min of meer vergelijkbaar is met onze Tweede Kamer) in een debat gesproken over de openstelling van het huwelijk voor gays.  Van de tweehonderd afgevaardigden waren de meesten voor. Alleen de grootste partij, de conservatieve SVP, is tegen. Maar die partij heeft geen meerderheid.

Stemming
Nu wordt verwacht dat er binnenkort een stemming komt in de Nationale Raad. Daarna moet de Kantonsraad (vergelijkbaar met onze Eerste Kamer) er ook nog naar kijken, en de kans van slagen is daar minder.

Bovendien kan er nog een extra hobbel aankomen: in Zwitserland kunnen tegenstanders een petitie indienen. Als er binnen honderd dagen 50.000 handtekeningen worden verzameld, kunnen ze via een referendum om nieuwe wetgeving vragen.

Enquête
Intussen heeft de LHBTQ-organisatie Pink Cross in een enquête becijferd dat 81% van de ondervraagden de openstelling van het huwelijk ondersteunt. 63% zegt zich daar ook sterk voor te willen maken. Daar staat tegenover dat 18% tegen gelijke rechten is, en 10% is daar sterk tegen.

Van alle partijen zijn de meeste voor openstelling. Ook religieuze groeperingen hebben geen bezwaar. En in februari was er een referendum in Zwitserland waarbij 63% stemde vóór wetgeving om homofobie aan te pakken, en 37% tegen.

Draagvlak
Volgens dergelijke cijfers zou er dus genoeg draagvlak zijn om de openstelling van het huwelijk ook daadwerkelijk door te voeren. Wanneer de Nationale Raad hierover gaat stemmen, is nog niet bekend.

Bron: GayStarNews