'Pride was doelwit aanslag'

Met bomvesten en kalasjnikovs

Leestijd: < 1 min

De zes Arnhemmers die momenteel terechtstaan in een groot terrorismeproces, waren bezig met het plannen van een grote aanslag, aldus justitie. Daarbij hadden ze onder meer de Pride in Amsterdam in het vizier.

De zes mannen werden op 27 september 2018 aangehouden, na een undercoveractie van de politie. Het Openbaar Ministerie stelt dat hiermee een grote aanslag in Nederland is voorkomen. Justitie: “Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen.”

Uit een mail die de rechtbank voorlas blijkt dat het plan vermoedelijk een aanslag tijdens Pride Amsterdam behelsde. “You decide what is easy for you guys to bring candy. First we wanted to join miltary parade, but then a gay parade in august." Met 'candy' worden wapens bedoeld. Justitie meldt ook dat er plannen waren om een bomauto op te blazen, en daarna 'als een gek te gaan schieten op een festival'.

De mannen zelf zeggen van geen kwaad bewust te zijn; ze waren slechts op zoek naar wapens en wilden uitreizen naar Syrië.

Bron: Algemeen Dagblad

Powered by Labrador CMS