Nieuwe documentaire: Prideland

Over het leven van gays in het zuiden van de VS

Leestijd: < 1 min

Meer dan eenderde van de LHBTQ’s in de VS woont in het zuiden. Dat is niet altijd even makkelijk, zo ondervond queer acteur Dyllón Burnside (bekend van Pose). Hij maakte een documentaire over zijn eigen ervaringen met de kerk in Pensacola, Florida en laat ook lotgenoten aan het woord in Prideland, zoals de docu heet. Je bekijkt ‘m nu online.

Pose-acteur Dyllón Burnside bracht zijn jeugd door in Pensacola, Florida. Toen hij aan de dominee van zijn kerk vertelde dat hij op mannen valt, viel dat niet in goede aarde en besloot Dyllón te vertrekken.

In zijn documentaire Prideland is te zien hoe hij mensen spreekt die het net als Dyllón niet altijd even gemakkelijk hebben met het feit dat ze als ‘anders’ worden beschouwd. Aan het woord komt Carmarion D. Anderson, de eerste zwarte transgender vrouw die state director is van de staat Alabama. Ook zij kreeg te maken met mensen die haar niet accepteerden zoals zij was.

Verder sprak Dyllón met Avery, die twee moeders heeft. Met een predikant van een reformatorische geloofsgemeenschap. Allemaal mensen die er alles voor over hebben om verandering teweeg te brengen.

Overigens gebeurt er ook een hoop leuks, down south. In Dallas bijvoorbeeld. Of bij de rodeovrouwen Candy en Doreen op hun ranch.

De documentaire duurt 55 minuten en is online te bekijken via PBS. Of gewoon hier onder.

Powered by Labrador CMS