LHBTQ-werknemers in Amerika voortaan beschermd

Leestijd: < 1 min

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde maandag dat werkgevers in de Verenigde Staten hun werknemers niet zomaar mogen ontslaan vanwege hun gender of seksuele identiteit. Volgens de rechters wordt de LHBTQ-gemeenschap beschermd door een bestaande burgerrechtenwet uit 1964.

Volgens die wet mogen werknemers niet op basis van hun geslacht, etnische afkomst, huidskleur, religie of land van herkomst worden gediscrimineerd. Zes van de negen rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof oordelen dat gender en seksuele identiteit ook onder die burgerrechtenwet valt.

De uitspraak wordt gezien als het belangrijkste moment voor de LHBTQ-gemeenschap in Amerika sinds 2015, toen het hooggerechtshof het huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht. Tot nu toe mochten leden van de LHBTQ-gemeenschap door gebrekkige regelgeving in 28 van de 50 Amerikaanse staten worden gediscrimineerd. Trump en zijn regering menen dat gender en seksuele identiteit níet onder de burgerrechtenwet valt. Het hof is het daar dus niet mee eens. Vorige week werd nog een wet teruggedraaid waarmee trans personen worden beschermd tegen discriminatie op medisch gebied.

Powered by Labrador CMS