De organisatie van het Eurovisie Songfestival wil ervoor zorgen dat het muziekfeest hoe dan ook doorgaat in 2021. Het festival werd in mei afgelast vanwege de coronacrisis. Omdat de toekomst onzeker is, proberen ze nu naar manieren te zoeken waardoor het Songfestival volgend jaar alsnog doorgang kan vinden.

Achtergrondkoren
Een van de regels die gold voor alle optredens was dat alle vocalen die te horen waren, live werden gezongen. Dus ook de tweede stemmen, de achtergrondkoren, enzovoort. Volgend jaar is dat anders: de achtergrondvocalen mogen van te voren zijn opgenomen. Op deze manier hoeven minder mensen naar Rotterdam te komen.

Dit is echter niet verplicht: alle landen mogen ervoor kiezen om toch meerdere vocalisten af te vaardigen.

Nieuwe opleving
Verder is er een maatregel afgekondigd dat de organisatie het format van de show mag wijzigen, mocht er een nieuwe opleving van het virus komen. Welke scenario’s daarvoor gelden is nu nog niet bekend, omdat het volgens de organisatie nog veel te vroeg is om daarover te speculeren.

De belangrijkste missie op dit moment is de terugkeer van het Eurovisie Songfestival. Executive supervisor van Eurovision Martin Österdahl ziet het liefst een terugkeer naar hoe het was. “De les die we hebben geleerd van dit  voorjaar is dat we een plan nodig hebben voor een wereldwijde crisis. We zijn nu vastbesloten om het festival terug te laten keren, met een nieuwe winnaar."

"We moeten ons aanpassen, zelfs wanneer ons meest positieve scenario doorgang vindt, namelijk in een volle arena met fans en alle delegaties. We komen terug in 2021, en dat is voorgoed.”

Bron: Eurovision.tv / beeld: EBU