Gerardo, die een opleiding volgt als sociaal werker bij Saxion en feesten organiseert bij gayclub ’t Bölke, plaatste zijn verhaal op Facebook, waar het sinds gisteren steunbetuigingen regent. Hij schrijft: “Want dat dit in Enschede gebeurt kan echt niet. Waar is het respect jongens, omdat ik een extravagante uitstraling heb? Omdat ik veel beter met je vriendin kan opschieten? Omdat ik homo ben?”

Geen aanleiding
Gerardo was na een verjaardag bij een nichtje thuis nog wat gaan drinken in de stad. Voordat ze een café in gingen aan de Stadsgravenstraat, kreeg hij uit het niets al een klap van een voor hem onbekende jongen. “Er was geen enkele aanleiding. Of het moet zijn omdat ik er extravagant uitzag.”

De Stadsgravenstraat staat bekend als een onguur steegje. Rond drie uur wilde Gerardo naar huis gaan, waar hij en zijn neven werden opgewacht door dezelfde jongen die nu een man of negen had opgetrommeld. Ze begonnen direct op hem in te trappen.

Tien tegen één
Op Facebook schrijft Gerardo dat het gaat om een groep Suryoye-jongeren, Aramese Syriërs. De politie keek toe, maar greep volgens Gerardo in eerste instantie niet meteen in. „Het was tien tegen één, maar ze kwamen pas in actie toen ik buiten bewustzijn op de grond lag.” De politie wil overigens niet bevestigen dat het hier inderdaad om Syriërs zou gaan.

Gerardo heeft aangifte gedaan van openlijke geweldpleging. Boven zijn wenkbrauwen heeft hij een paar lelijke wonden, waarvan hij niet weet hoe hij daar aan komt. “Ik weet alleen nog dat twee jongens op mijn hoofd hebben geschopt, maar daarna ging ik knock-out.”

Dit moet stoppen
Hij schrijft dat hij nog steeds in shock is. “Dit soort gedrag kan echt niet, dit slaat nergens op. Ik snap niet waar dit vandaan komt. Dit moet gewoon stoppen.”

Bron: AD / Beeld: Unsplash