De beroemde regenboogvlag is ontworpen door Gilbert Baker, een kunstenaar en mensenrechtenactivist. Hij maakte de vlag aan het eind van de jaren zeventig en deze werd voor het eerst getoond in San Francisco. Zijn ontwerp bestond uit acht kleuren: roze, rood, oranje, geel, groen, turquoise, blauw en paars.

Er zijn door de jaren heen steeds nieuwe betekenissen toegekend aan de kleuren van de vlag, maar in de ogen van Gilbert Baker staan de kleuren voor het volgende: roze = seksualiteit, rood = leven, oranje = gezondheid, geel = zonlicht, groen = natuur, turquoise = magie en kunst, blauw = kalmte en paars = spirit. Dit staat te lezen op de website van Correos, de Spaanse organisatie die postzegels uitgeeft.

In Spanje vormde de Pasaje Begoña in Torremolinos de bakermat van de LHBTQ-beweging. Op 24 juni 1971 viel de politie de enclave binnen en er braken rellen uit. Sinds die dag geldt 24 juni 1971 als ijkpunt voor de LHBTQ-beweging en het startpunt voor gelijke rechten voor LHBTQ’s.

Nu, 49 jaar later, wordt deze dag bekroond met een postzegel, met een waarde van 1 euro. De Pride-zegel wordt verspreid in een oplage van 1 miljoen stuks.