In 1978 scoorde Sylvester een van de grootste discohits aller tijden met ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’. Vier jaar later volgde nog een wereldhit, samen met Patrick Cowley, ‘Do You Wanna Funk’. In 1988 kwam aan zijn carrière een abrupt einde: Sylvester stierf aan de gevolgen van aids.

Zwart, queer, genderfluïde 
Ondanks zijn kortstondige carrière is Sylvester nog altijd een van de prominentste discosterren. Hij was zwart, queer, genderfluïde en kwam openlijk uit voor zijn seksualiteit. Hij trad op in flamboyante kostuums en soms in drag.

Niet gek dus, dat Sylvester James Jr. nu onderwerp is van een documentaire, genaamd Love Me Like You Should: The Brave and Bold Sylvester. Filmmaker Lauren Tabak en scenarioschrijver Barry Walters hebben de handen ineengeslagen voor de docu, waarin ze gebruikmaken van archiefmateriaal, waaronder een aantal zeldzame optredens van Sylvester.

Billy Porter
Ook interviewden de twee een aantal prominenten, die vertellen over de invloed van Sylvester. Zo zegt Pose-acteur Billy Porter: “Hij was een genderfluïde zwarte man in de mainstream muziekwereld. Dat hebben we sindsdien niet meer gezien. Velen hebben het geprobeerd, maar al meer dan dertig jaar doet niemand dit zoals Sylvester destijds deed.”

Tabak maakte eerder documentaires over de Rolling Stones en Kendrick Lamar. Walters werkt intussen aan een boek, Mighty Real: The Music That Built LGBTQ America.

Love Me Like You Should is nu te zien op Amazon Music, via YouTube. Of gewoon hier onder.