Meer dan vijfhonderd organisaties uit de hele wereld hebben de handen ineen geslagen. Sinds 1 april hebben ze Global Pride voorbereid, dat komend weekend van start gaat.

Entertainment is er in de vorm van optredens van Adam Lambert, The Village People, Joanna Lumley, Stephen Fry, Laverne Cox, Pabllo Vittar, Ava Max, Olivia Newton-John en vele anderen.

Sprekers
Global Pride is niet zomaar een feestje, er is ook veel om naar te luisteren. Vooraanstaande politici doen mee, onder wie voormalig vice-president van de Verenigde Staten Joe Biden, de Canadese premier Justin Trudeau en de president van Oostenrijk Alexander van der Bellen. Tevens wordt er aandacht geschonken aan Black Lives Matter.

Het complete overzicht van deelnemers aan Global Pride vind je op de website. Hier onder alvast een greep:

Sophia Jiménez – een zanger en dragqueen uit Mexico die in de finale stond van La Más Draga 2, een tv-serie vergelijkbaar met RuPaul’s Drag Race.

Denise Ho – een zangeres en actrice uit Hongkong die sinds 2014 op de zwarte lijst staat van de Chinese overheid omdat ze mensenrechtenactivist is.

Ahmed Alaa – een activist uit Egypte die gevangen werd gezet omdat hij tijdens een concert in Cairo met een regenboogvlag had gezwaaid. Hij brengt een eerbetoon aan Sarah Hegazi, die eerder deze maand een einde aan haar leven maakte. Ook zij was activist en bezweek aan PTSS nadat ze was gemarteld in de gevangenis.

Ahmed Umar – een beeldend kunstenaar uit Soedan, vertelt over het gevecht om gelijke rechten in zijn land, waar op homoseksualiteit nog altijd de doodstraf staat.

Bijdragen
En zo zijn er mensen te horen uit landen als Irak, Turkije, Syrië, Iran, Jamaica, Pakistan en Afghanistan. En dat is slechts een greep, want zo’n beetje alle landen uit Azië zijn vertegenwoordigd en alleen al uit Afrika komen meer dan veertig bijdragen.

Programma
Kijk voor het hele programma inclusief aanvangstijden op de website van Global Pride. Het evenement gaat van start op zaterdag 27 juni en is te volgen via het YouTube-kanaal van Todrick Hall, via de eigen website en via Facebook.