Activisten hadden uitgezocht dat het in Oekraïne niet verboden is om met een drone te vliegen. Dus huurden ze Dronarium Ukraine in, een bedrijfje dat dronevluchten arrangeert. “We zijn tegen agressie die gericht is aan de LHBTQ-gemeenschap”, schrijft het Dronarium op Facebook. “Dat beschouwen we als iets uit de middeleeuwen.”

Anti-homosentiment
Homoseksualiteit is weliswaar legaal in Oekraïne, maar het land staat niet bepaald open voor mensen die LHBTQ zijn. In 2017 wilden activisten aandacht vragen voor de anti-homosentimenten in het land, maar werd aangevallen door hooligans die hun regenboogvlag in brand staken.

Vanwege het extreme geweld waarmee Pride-parades gepaard gingen, heeft de overheid deze verboden. Eerder dit jaar weet de oprichter van de Oekraïense Orthodoxe Kerk het coronavirus aan de openstelling van het huwelijk voor gays: het virus zou Gods straf zijn voor deze zonde.

Consternatie
En nu komen die ‘zondaars’ met een regenboogvlag op een plek waar bijna niemand zomaar bij kan. Aan de onderstaande beelden te zien, is de vlag niet aan het beeld bevestigd, maar nam de drone een zodanige positie in dat het net leek alsof het beeld met de vlag stond te zwaaien. Het leidde tot consternatie onder conservatielingen, en tot een prachtige stunt.

Bron: LGBT Nation