Very Vintage: alles kon, in de Nachtsuite van Christine van der Horst

We hebben een beller! Wie maakt me los!

25 juni 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Midden jaren negentig vond Veronica het fenomeen Call TV uit. Overdag deden Jeroen van der Boom en John Williams (en vele, vele anderen) kwisjes en belspelletjes, afgewisseld met melige intermezzo's, maar 's nachts ging de struise Christine van der Horst helemaal los met haar Nachtsuite. Gasten van velerlei pluimage mochten komen praten over alles wat het daglicht niet verdroeg. Tussendoor deelde Christine grote sommen geld uit aan bellende kijkers. Een korte terugblik in onze vaste donderdag-rubriek Very Vintage.

De Nachtsuite was een programma dat in de late uurtjes werd uitgezonden door Veronica. Overdag heette het gewoon Call TV en werden er allerlei telefoonspelletjes gepresenteerd door zo’n beetje iedereen die op dat moment even om werk verlegen zat. Maar eigenlijk ging het alleen financieel om die spelletjes, waarbij geld werd verdiend met inbellende kandidaten. Waar het dan wel om ging: om het gezellige geklets van Jacques d’Ancona, Carry Tefsen en Marga Bult in De Droogkap, de coole dudes Mike Starink en Jasper Faber die zich met The Lounge op het jongere publiek richtten, Babette van Veen en Guusje Nederhorst die meidendingen bespraken met Call Girls en Carlo Boszhard die een liefdesshow had met de naam Love Is On The Air.

De Nachtsuite: wie maakt me los?
Ieder programma had zijn eigen karakter, maar het meest in het oogspringend was toch wel De Nachtsuite met als vaste presentatrice Christine van der Horst. We zien ‘m nog zo voor ons, de grote zak geld die ze iedere week weggaf aan een beller, waarbij ze teksten riep waarvoor een marktkoopvrouw zich niet zou schamen: “Mensen, wie maakt me los!” “Honderd procent gegarandeerd prijs!” Het was overigens elke week dezelfde ‘zak’, die bestond uit enkele lagen cellofaan waartussen hier en daar een biljet van honderd gulden was te gewaarworden. Ook konden kijkers prijzen raden door het raden van BN’ers die door de Photoshopmangel waren gehaald.

Diva Mayday
Tussendoor maakten zeer uiteenlopende figuren uit het nachtleven hun opwachting. Werkelijk iedereen was welkom, zoals je kunt zien in de fragmenten in dit artikel. We beginnen met een bezoek van Diva Mayday aan Christine en haar co-host. Zij dist een bizarre anekdote op over Corry Konings en Imca Marina, die gezamenlijk een bezoek brachten aan discotheek Mazzo. Imca stond op de dansvloer met een tl-buis onder haar gypsy-rokken, terwijl Corry zong: “Ik krijg een heel apart gevoel van binnen.” Wat gebeurde daar precies?

Waarzegster Samira
Iets later dan er in de gids stond, want er was ‘darts live’, maar dan heb je ook wat: mensen die vuurspuwen, slangen bezweren, op spijkerbedden liggen. Christine stuurt eerst nog even de jonge kinderen naar bed om er vervolgens een geldfestijn van te maken. Dan moet de kijker raden welke BN’er in een aap verscholen zit (de foto is spiksplinternieuw en net door een koerier binnengebracht) en het is Emiel Ratelband, al zullen we dat nooit weten want in de 46 minuten volgen komt het verlossende antwoord niet voorbij. Dan is er al een werkelijk doodenge act in beeld geweest, met een magiër in z’n blote bast, een hoop kaarsen en panfluitmuziek.

Kerstgasten
Het is eerste kerstdag 1997 en Christine is gewoon aan het werk. Maar eigenlijk is het alweer tweede kerstdag want het is één minuut over twaalf. Ze heeft er zin in, want er zijn ‘heel veel optredens’. Hier zie je ook de geldzak, met een ‘nieuw strikje erom’. Na tien minuten lullen is er nog steeds geen gast in beeld, maar wat deert het: Christine is altijd gezellig.

Bodybuilding
Het was overigens niet alleen erotiek dat de klok sloeg, integendeel zelfs. In deze aflevering komt het bodybuilders-echtbaar Jan en Güzel Vroom op visite. Christine beweert dat ze zelf ook wel eens aan bodybuilding heeft gedaan en weet daarom: dit is topsport. Haar commentaar op Güzel en Jan: “Jij bent een fantastisch wijf om te zien en Jan, jij bent een lekkere vent om te zien en al die wijven worden helemaal gek van jou.”

Paaldansen
In deze uitzending krijg de struise Christine paaldansles. Ze belandt meteen op haar achterwerk op de grond. “Dat bedoel ik dus! Ik zit na drie seconden weer op m’n kont!” Dan, met een sexy stemmetje: “Wel leuk hoor, zo’n paal…”

25.000 gulden
Wat kun je allemaal doen met 25.000 gulden? Daar liet Christine de mensen over nadenken terwijl er een vervormde foto van Daphne Deckers in beeld kwam. Een voormalig topmodel, ‘al zou je dat niet denken als je hier zo ziet’. En daar is de zak met geld weer, zonder kerststrik deze keer.

Christine zet een tattoo bij Dikke Dennis
Dikke Dennis is een meneer die al best veel tatoeages heeft, maar volgens Christine kan er nog wel eentje bij. Intussen moeten de kijkers het antwoord geven op de vraag: ‘Wat is jouw pornonaam?’ Christine bakt intussen weinig van het tatoeëren, waarop Dennis roept: “Ben jij nou een tatoeëerder of een trutje?” Het eindigt nogal bloederig.

Even een mopje muziek…
… want hier is Saskia Laroo met haar toeter. En iemand die daar 'yi yi yi' doorheen roept. En 'wo wo'.

Een-na-laatste uitzending
Aan alles komt een eind. Dus ‘Jetst geht’s los!’

De laatste uitzending
“Het is een soort begrafenis, alleen de dooie leeft nog.” Dat zijn de woorden waarmee Christine van der Horst elf jaar De Nachtsuite afsluit. Ze blikt terug op haar rol als assistente bij Doet-ie het of doet-ie het niet, waar ze zelf nooit een bedankje voor heeft gekregen van ‘ik noem geen namen’, zodat ze zelf hopelijk niemand vergeet. Kijk haar nog één keer zitten, op haar gouden troontje. Christine, je wordt node gemist!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau