Israël erkent alleen huwelijken van koppels van hetzelfde geslacht die in het buitenland zijn gesloten. Zondag kondigde het bestuur van Tel Aviv aan dat alle koppels die samenwonen, zich kunnen laten registreren. Daarmee krijgen ook mannenkoppels en vrouwenstellen dezelfde rechten en plichten als heterokoppels.

Korting en voordelen
Na het registreren krijgt ieder stel dezelfde korting op onroerendgoedbelasting, gemeentelijke voorzieningen en kunnen ze hun kinderen registreren bij kleuterscholen. Het gemeentelijke register van Tel Aviv zal de voordelen ook uitbreiden naar koppels die niet willen trouwen in het rabbinaat en naar paren van verschillende religies, die nu nog niet kunnen trouwen in Israël.

Tel Aviv daagt hiermee de Israëlische overheid uit om op termijn meer gelijkheid te creëren in het hele land. Gemeenteraadslid Etai Pinkas-Arad is oprichter van de partnerregistratie. “De gemeente Tel Aviv-Jaffa wil hiermee laten zien dat gelijkheid een gemeentelijk basisrecht is. Alle koppels in de stad zijn gelijkwaardig en hebben gelijke rechten.”

Pride-maand
Burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai meldde dat de partnerregistratie mogelijk is gemaakt ter ere van de Pride-maand, die net als in de rest van de wereld flink is uitgekleed vanwege het coronavirus.

Ook werd bekend dat de israëlische overweegt om conversietherapie bij wet te verbieden.

Bron: Holebi.info / Foto: Peter van der Wal