Op 28 juni 1969 viel de politie de Stonewall Inn binnen. Ze hielden vaker dergelijke razzia’s, maar op die avond sloeg de vlam in de pan en besloten klanten en omstanders terug te vechten. De Stonewall-rellen vormden het startpunt van een LHBTQ-rechtenbeweging waarbinnen werd gestreden om gelijke rechten.

Hole in the wall
Destijds was de Stonewall Inn een bar die bekend stond om zijn sleazy interieur, het was een zogeheten hole in the wall. De cliëntèle bestond uit gays, non-binaire personen, dakloze jongeren, sekswerkers, transgenders, eigenlijk iedereen die nergens anders terechtkon of werd binnengelaten.

Inmiddels is de Stonewall Inn keurig opgeknapt en een icoon vanwege de roemruchte geschiedenis, maar dat wil niet zeggen dat er bakken met geld binnenkomt. En zeker sinds de coronacrisis worstelen de eigenaren tegen een op handen zijnde sluiting.

Crowdfunding
Nu is er een geldinzamelingsactie gestart via GoFundMe. De eigenaren schrijven: “We zijn nu al drie maanden gesloten om ervoor te zorgen dat ons personeel en onze klanten gezond blijven. We zijn een klein bedrijf en zelfs in betere tijden is het lastig om te overleven. Nu gaan we een onzekere toekomst tegemoet.

Ze roepen iedereen op een bijdrage te leveren, zodat dit historische erfgoed behouden blijft in de toekomst. Als we dit schrijven, staat de teller op ruim 250.000 dollar. Er is daarnaast nog een andere GoFundMe-actie gestart om het personeel te kunnen blijven betalen. Daar staat de teller inmiddels op 39.558 dollar.

Lees ook het interview met een van de ooggetuigen van de Stonewall-rellen, Michael-Anthony Nozzi.

Foto: Creative Commons