Bewoners van het Zuid-Spaanse stadje Villanueva de Algaidas hebben hun straten en huizen massaal versierd met regenboogvlaggen. Dit nadat de gemeente had besloten de regenboogvlag weg te halen bij het stadhuis. De reden: in Spanje mogen bij openbare gebouwen alleen vlaggen hangen van de gemeente, de deelstaat, het land en de EU.

Aangifte
Het stadhuis was aanvankelijk wél uitgedost met een grote regenboogvlag, maar nadat drie bewoners aangifte hadden gedaan, zag de gemeente zich genoodzaakt deze alsnog te verwijderen. Maar dat pikten de andere bewoners niet zomaar.

Een voormalige inwoner van het stadje zat toevallig met een grote voorraad regenboogvlaggen in zijn maag. Die had hij tijdens Pride in Torremolinos willen verkopen, maar het evenement was vanwege de coronacrisis afgelast.

Veel belangstelling
Toen hij van zijn familie in Villanueva de Algaidas hoorde dat de vlag bij het stadhuis was weggehaald, bedacht hij zich geen moment. Hij bood zijn regenboogvlaggen aan, en de belangstelling was groot. In de straten en aan de huizen van het 4.200 inwoners tellende stadje wapperden het afgelopen weekend meer dan vierhonder regenboogvlaggen.

De NOS maakte er een filmpje van, dat hier is te zien.