Rutger Vink over anti-homogeweld: “Schaam je vooral niet!”

Leestijd: < 1 min

YouTuber Rutger Vink en Stichting Slachtofferhulp willen aandacht vragen voor discriminatie en anti-homogeweld. Zelf is Rutger ook wel eens uitgescholden door een groep jongens in een supermarkt, zo vertelt hij in een interview met Slachtofferhulp. Hij doet een oproep: "Schaam je vooral niet." 

Juni staat in het teken van Pride Month, waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de emancipatie van LHBTQ’s. Dit was aanleiding voor Stichting Slachtofferhulp om de op YouTube razend populaire Rutger Vink (of Furtjuh, zoals hij zich noemt in zijn video’s) te vragen naar zijn persoonlijke ervaringen op het gebied van anti-homogeweld.

Uitgescholden
Rutger, met bijna 800.000 volgers op YouTube, ondervond kort geleden nog dat de LHBTQ-gemeenschap in Nederland nog altijd niet volledig wordt geaccepteerd.  Hij vertelt op de website van Slachtofferhulp hoe hij door een groep jongeren in een supermarkt werd uitgescholden voor ‘kankerhomo’ en meer van dat soort termen. Toen hij een gesprek wilde voeren, werd de stroom aan scheldwoorden alleen maar erger.

Rutger neemt niemand iets kwalijk, maar is wel verbaasd dat er niemand voor hem en zijn vriend opkwam, toen hij werd uitgescholden. Hij deelde zijn verhaal op social media en kreeg veel lieve reacties. “ De meesten gaven ook aan dat ze in zouden grijpen als ze getuige van zoiets zouden zijn, maar het gekke is dat niemand iets deed. Ik begrijp wel dat dat spannend is op het moment van de confrontatie, maar je kan ook even wachten tot het weer wat rustiger is en dan alsnog op het slachtoffer afstappen. Dat is slachtofferhulp waar iemand écht iets aan kan hebben. Dus zeg niet alleen dat je iemand zal helpen, maar doe het ook gewoon.”

Deel je verhaal
Het complete verhaal van Rutger lees je op de website van Slachtofferhulp. Met het delen van zijn verhaal hoopt Rutger mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt aan te sporen dat ook te doen.

Voor (toekomstige) slachtoffers van hate crimes en anti-homogeweld heeft Rutger een belangrijke boodschap: “Schaam je vooral niet! Blijf je dingen doen en zoek, als je er zelf niet uitkomt, professionele hulp. Want de dader moet vooral niet winnen of jou eronder krijgen!”

Discriminatie
Slachtoffers van hate crimes en anti-homogeweld kunnen bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor emotionele, praktische en juridische ondersteuning. Lees wat Slachtofferhulp kan betekenen wanneer je slachtoffer bent van discriminatie

Powered by Labrador CMS