Kamer stemt voor wijziging Grondwet: LHBTQ-rechten verankerd in artikel 1

COC: "Prachtig nieuws!"

Leestijd: < 1 min

De Tweede Kamer stemde op dinsdag 30 juni in grote meerderheid voor een wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA om LHBTQ-rechten te verankeren in artikel 1 van de Grondwet.

Vóór het wetsvoorstel stemden dinsdag VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Groep Krol/Van Kooten-Arissen. Tegen stemden PVV, SGP, Forum voor Democratie en het lid Van Haga. In totaal stemden 124 Kamerleden vóór en 26 stemden tegen het voorstel.

Discriminatiegronden
Het voorstel voegt ‘seksuele gerichtheid’ en ‘handicap’ toe aan de verboden discriminatiegronden die al genoemd worden in artikel 1: godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht.

Het COC vroeg de indieners – Vera Bergkamp (D66), Nevin Özütok (GroenLinks) en Kirsten van den Hul (PvdA) –  om te verduidelijken dat de Grondwet ook discriminatie van transgender- en intersekse personen verbiedt. Dat werd bevestigd door de indieners en de bij het debat aanwezige minister Kajsa Ollongren (BZK), op aandringen van GroenLinks, PvdA en Femke Merel van Kooten-Arissen. De verboden discriminatiegrond ‘geslacht’, die wel wordt genoemd in artikel 1, beschermt volgens hen ook tegen discriminatie wegens geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie.    

Procedure
Grondwetswijziging is een lange procedure. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Als die vóór stemt, moet het na de Kamerverkiezingen van maart 2021 opnieuw, met een twee derde meerderheid, worden aangenomen door beide Kamers voordat het in werking treedt. 

Reactie COC
“Dit is prachtig nieuws,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Vandaag zetten we een grote  stap op weg naar verankering van onze rechten in de Grondwet. Dat is belangrijk voor vandaag, als opdracht aan de politiek om bijvoorbeeld geweld tegen LHBTI’s aan te pakken. En het is belangrijk voor de toekomst, als garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten.”

Het COC pleit al bijna twintig jaar voor verankering van LHBTQ-rechten in de Grondwet. Dat gebeurde onder meer tijdens Pride Amsterdam 2019, met een open brief in dagblad Trouw, spandoeken langs de grachten, een boot in de parade en de opening van het NOS Journaal. Verankering van LHBTI-rechten in artikel 1 van de Grondwet maakt onderdeel uit van het Regenboog Stembusakkoord dat het COC in 2017 sloot met politieke partijen in de Tweede Kamer.

Powered by Labrador CMS