Onderwerpen van het festival
Daten en flirten in coronatijden, hoe gaat dat – met name als je autistisch bent? Hoe creëren we trans-nationale solidariteit met queers in Centraal Azië? Zijn we als vrouw wel trots genoeg op onze diversiteit? Twintig jaar homohuwelijk in Nederland, reden tot feest? Welk object in het Amsterdam Museum representeert de queer geschiedenis het beste volgens Richard Keldoulis, eigenaar van Club ChUrch en bekend als dragqueen Jennifer Hopelezz? Hoe ga je om met discriminatie van en binnen de ballroom scene? 

Het is slechts een greep uit de workshops, paneldiscussies, rondleidingen, optredens en kleinschalige bijeenkomsten  die dagelijks plaatsvinden tijdens het festival. "Of het nu online is of live in het Amsterdam Museum, de Shakespeare Club zal wederom the place to be (yourself) zijn", aldus Naomie Pieter, bestuurslid van COC Amsterdam e.o.

Thema: Take Care
Het thema van dit jaar, Take Care, zal voor een deel van LHBTQ-gemeenschappen niet onbekend zijn. Aan het begin van deze eeuw vonden onder deze noemer campagnes plaats om bewustwording te creëren rondom het hiv-virus en de gevolgen daarvan. De pandemie van het coronavirus vertoont veel overeenkomsten met de aidsepidemie. Het is een disruptie van het leven zoals het was; er is eenzaamheid, verdriet, angst voor de ander en voor onszelf en het gevaar van stigmatiseren. Maar er zijn ook overeenkomsten, zoals de saamhorigheid in de manier waarop we er nu voor elkaar zijn en in een golf van creativiteit die voortkomt uit de bevreemdende situatie waarin we ons nu bevinden. Dit jaar gaat het om zelfzorg, veerkracht en gemeenschapszin: thema’s die vandaag extreem actueel zijn en ook een link hebben naar de stille epidemie uit het verleden.

Oorsprong Shakespeare Club
De Shakespeare Club werd opgericht in 1946. De allereerste bijeenkomst met een opkomst van 150 mensen, betekende meteen een primeur voor Nederland. Voor die tijd waren er nog nooit zoveel roze mannen en vrouwen in Nederland samengekomen. Inmiddels is de naam veranderd naar COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). De Shakespeare Club is sinds Europride in 2016 weer tot leven geroepen tijdens het culturele programma van Amsterdam Pride, met als doel de zichtbaarheid en acceptatie van de LHBTQ-gemeenschappen in en om Amsterdam te vergroten.

Programma
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van De Shakespeare Club.