Roze Filmdagen komt toch nog met mini-editie

Deze films zijn er te zien

Leestijd: < 1 min

De Roze Filmdagen sneuvelden eerder dit jaar door de coronacrisis, maar deze nazomer komt het roze filmfestival toch met een mini-editie. “We willen graag iets doen voor onze trouwe bezoekers.”

De datum van 12 maart 2020 zal Werner Borkes, festivaldirecteur van de Roze Filmdagen, niet snel vergeten. Op die middag werd in Den Haag de beruchte persconferentie door premier Rutte gegeven, waarbij bijeenkomsten van meer dan honderd man per direct niet meer waren toegestaan. Meteen zag Borkes de opening van zijn festival, die een paar uur na de persconferentie in het Amsterdamse filmtheater Het Ketelhuis zou plaatsvinden, in elkaar storten. Wat overbleef was een dichte bioscoop, een verlaten festivaltent en de festivalposters die nog weken in een uitgestorven Amsterdam op reclamezuilen bleven vastgeplakt.

Mini-editie

Lang leek het erop dat fans van de Roze Filmdagen moesten wachten tot voorjaar 2021 om zich te kunnen onderdompelen in een nieuwe oogst LHBTQ-films. “Het was extra wrang, omdat we dit jaar de mooiste en meest gebalanceerde editie tot nu toe hadden”, aldus Borkes. “En ik ken zoveel bezoekers die elk jaar weer speciaal voor het festival een week vrij nemen om samen met vrienden roze films te kijken.”

Nadat in juni de maatregelen langzaam werden versoepeld en de bioscopen weer open mochten, kwam het idee naar boven om toch nog een soort mini-variant van de Roze Filmdagen op te zetten. Gisteren maakte het festival bekend dat er deze zomer een mini-editie wordt georganiseerd onder de naam Roze Filmdagen Redux. Op twee zaterdagen, 25 juli en 29 augustus, komt Het Ketelhuis alsnog in roze sferen, al zal het met 1,5 meter afstand, een beperkt aantal bezoekers en overal desinfectiezuilen nog lastig worden om een festivalsfeer te creëren. Toch is Borkes blij dat er nog wat kan worden georganiseerd. “We willen graag iets doen voor onze trouwe bezoekers” aldus de festivaldirecteur, die nu na wekenlang stil zitten ineens weer in een festivalhectiek terecht is gekomen.

Naast de twee zaterdagen in juli en augustus komt er ook nog een speciaal Roze Filmdagen Redux weekend in september (18 t/m 20). De programmering voor september is nog niet bekend. “Dat laten we mede afhangen van films die op de komende zaterdagen snel vol raken. Want we hebben in de kleinere zalen van Het Ketelhuis nog steeds een beperkte capaciteit.”

Programma

In ieder geval kan Winq nu alvast bekendmaken welke films er op 25 juli en 29 augustus te zien zullen zijn. Het is een selectie uit de oorspronkelijke festival line-up, maar Werner Borkes hecht eraan te benadrukken dat er geen willekeurige keuze is gemaakt. “Het is best lastig om in plaats van de reguliere festivalprogrammering waar alles mooi in elkaar past een aantal 'losse' vertoningen te plannen”, aldus Borkes. “In plaats van dat er meerdere films op hetzelfde moment draaien, zal er nu per tijdsblok één film tegelijk in alle drie de zalen van Het Ketelhuis te zien zijn.”

25 juli

De mini-selectie is inderdaad behoorlijk divers te noemen. De openingsfilm die op 12 maart zo last-minute werd geannuleerd krijgt op 25 juli een herkansing: Tu me manques, van de Boliviaanse regisseur Rodrigo Bellott. De film gaat over Jorge die zijn zoon Gabriel net heeft verloren. Pas dan komt Jorge erachter dat zijn zoon homoseksueel was en een relatie had met een jongen in New York.

Verder zal 25 juli ook Todos Cambiamos te zien zijn. Deze film van Arturo Montenegro over een trans vrouw die uit de kast komt, was de Oscarinzending voor Panama en won de Hivos Free To Be Me Award.

Borkes: “Verder hebben we gekeken wat zijn de vaste ingrediënten van het festival en dat als leidraad gekozen. Fictie, docu en shorts. We hechten belang aan producties van eigen bodem, dus deze zullen ook zeker te zien zijn.”

Dat verklaart de keuze voor de twee laatste films voor 25 juli: de Nederlandse documentaire De stad was van ons, waarin Netty van Hoorn laat zien hoe belangrijk de lesbische beweging in de jaren zeventig was voor het Nederlandse feminisme. Ook is er een blokje shorts met vijf korte films over heftige mannenliefdes onder de titel Closer to Heaven. Die worden samen vertoond met de documentaire Motta, over de Braziliaanse bondagekunstenaar Fabio Da Motta. Lees ook ons interview met regisseur Nish Gera: "Kink is mooi en gezond."

29 augustus

Deze films zijn te zien op 29 augustus.

Hola Yumbo
Een Nederlandse documentaire van Tim Dekkers over het betonnen winkelcentrum Yumbo op het Spaanse eiland Gran Canaria dat al decennia een vreemde aantrekkingskracht uitoefent op homo’s op leeftijd.

Defiant Souls
Een Zwitsers-Cubaanse film van Laura Cazador & Fernando Perez Valdes over een vrouw die begin negentiende eeuw zich als man verkleedt om arts te kunnen worden.

No Hard Feelings
Een film van Faraz Shariat over een problematische liefde tussen de Iraniër Parvis en de vluchteling Amon in een opvangkamp in Duitsland.

Weird and Wonderful (shorts)
Een verzameling korte films over de verbeeldingskracht van de mannenliefde.

Miss
Franse film van Ruben Alves over de jonge Alex die als ultieme droom heeft: miss Frankrijk worden.

Diversiteit

Festivalbaas Werner Borkes besluit met de constatering dat diversiteit ook in de mini-opzet van de Roze Filmdagen zeer belangrijk is. “De letters LHBTQ moeten elke dag vertegenwoordigd zijn in onze films.” Het zal best een vreemde gewaarwording blijven om zoveel films over intimiteit te moeten bekijken in een bioscoopzaal en foyer waar je continu 1,5 meter afstand tot elkaar moet bewaren.

Tickets zijn vanaf maandag 13 juli te bestellen via www.rozefilmdagen.nl

Coverbeeld: Still uit Motta - © Fabio Da Motta

Powered by Labrador CMS