Muziek op vrijdag: Sam Smith zingt ‘Fix You’ van Coldplay, net als dit koor

Thank God It's Friday!

10 juli 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Da’s toevallig: in dezelfde week dat Sam Smith een cover uitbrengt van Coldplays ‘Fix You’, duikt er een video op van de Pink Singers, een koor uit Engeland. Maar er is meer nieuwe muziek, van Jessie Ware, James Blake en Little Dragon.

Little Dragon – ‘Where You Belong’

We beginnen met Little Dragon, die een loom, dromerig en jazzy zomerlied uitbracht onder de naam ‘Where You Belong’. Haar jurk mist een mouw, maar assymetrische mode is nu eenmaal altijd actueel.

Jessie Ware – ‘Soul Control’

Zo, zij gaat hard. Nog geen twee weken geleden kwam de titelsong van haar album What’s Your Pleasure uit op single en nu is er alweer een nieuwe video. De muziek doet denken aan die van Les Rythmes Digitales: lekker eighties maar dan wel met de techniek van nu. De beelden geven hetzelfde retrogevoel.

James Blake – ‘Are You Even Real?’

Wel leuk dat James Blake en Sam Smith in dezelfde week iets nieuws uitbrachten, kun je meteen vergelijken hoe hun stemmen op elkaar lijken. James zoekt het meer in experimentele, elektronische begeleiding, zoals je kunt horen op ‘Are You Even Real’. Met alle aandacht bovendien, want helaas is er nog geen officiële video.

Sam Smith – ‘Fix You’

Fans van Sam Smith vonden de uitvoering van Coldplays ‘Fix You’ zo mooi dat ze om een officiële versie vroegen. Die staat nu op iTunes. Hier de live gezongen versie van deze prachtige ballad.

The Pink Singers – ‘Fix You’

Het oudste LHBTQ-koor van Europa, The Pink Singers, brachten hun eigen versie uit van ‘Fix You’, als eerbetoon aan ‘alles wat met de LHBTQ-community te maken heeft’. ‘Fix You’ gaat over verlies, zegt musical director Murray Hipkin. Te zien is hoe verdriet en isolatie leiden tot wanhoop, maar dan komen alle stemmen samen en biedt ‘Fix You’ hoop.

!!! (Chk Chk Chk) – ‘Do The Dial Tone’

!!! (of Chck Chck Chk zoals je uitspreekt. Maar hoe spreek je Chk Chk Chk eigenlijk uit? Dat zegt !!! er dan weer niet bij…) maakt al jaren lang uitgesponnen dancetracks met een rockrandje. Voor ‘Do The Dial Tone’ maakten ze een animatievideo met een superheld die door een stad huppelt, lijkt leeg te lopen en vrolijk verder huppelt.

Future Islands – ‘For Sure’

Aan de stem van zanger Hemlock Ernst moet je even wennen, maar daarna vindt je hem fantastisch zingen. Of verschrikkelijk. Wij zitten in team #fantastisch en ook op ‘For Sure’ is het weer smullen met de oren. Let ook even op de video, die een soort dystopische roadmovie laat zien.

Katy Perry – ‘Smile’

Tot slot de nieuwe single van Katy Perry, met een sample van Naughty By Natures track uit 1999, ‘Jamboree’. ‘Smile’ is de titelsong van haar vijfde studioalbum, waarop ook eerder uitgebrachte singles staan als ‘Never Really Over’, Harleys In Hawaii’ en ‘Daisies’. Eerlijk gezegd vinden we ‘Smile’ een beetje saai, maar wellicht went dat als je het vaker hoort.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau