No Pride, still proud: Pride vieren in tijden van corona

Acht queer personen delen hun verhaal

Leestijd: < 1 min

Hoe viert de LHBTQ-gemeenschap wereldwijd Pride nu bijna alle grote Pride-evenementen zijn geannuleerd vanwege Covid-19? In samenwerking met onze Pride-partner Philips vroegen we acht mensen uit de LHBTQ-gemeenschap om hun verhalen te delen. “Dit jaar heb ik mij gerealiseerd dat ik geen Pride nodig heb om trots te zijn.”

The English version of this content can be found here.

Robin Ramos

Artiest & Activist – Nederland

“Toen ik hoorde dat Pride Amsterdam dit jaar werd afgelast, was ik erg teleurgesteld. Ik keek er naar uit om queer, trans en niet-binaire mensen van kleur te vertegenwoordigen als Pride-ambassadeur. Voor veel mensen is Pride een toegangspoort om trotser op zichzelf te worden. Je hebt echter geen Pride-evenement nodig om trots te zijn. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat wij de oorsprong van het evenement, de erfenis, herinneren – het begon als een opstand, met zwarte en transgender mensen op de voorgrond. Daarom heb ik mij dit jaar, bij gebrek aan Pride-evenementen, geconcentreerd op queer-representatie binnen de Black Lives Matter-beweging.”

No Pride, Still Proud - Robin Ramos
Robin Ramos

Christina Schiebol

R&D Engineer bij Philips – Duitsland

“Dit zou het eerste jaar zijn dat mijn werkgever Philips zou deelnemen aan een Duitse Pride-parade. Ik keek hier ontzettend naar uit. Voor mij maken de optochten een belangrijk deel uit van de LHBTQ-beweging; behalve dat ze leuk zijn, zijn ze ook heel krachtig. Dit jaar vier ik Pride online, omdat ik het nu meer dan ooit belangrijk vind om een ​​gevoel van samenzijn te creëren, om te voorkomen dat mensen zich alleen voelen. Omdat we dit jaar geen fysieke optochten kunnen houden, organiseerde Philips een alternatief programma vol webinars, discussies, documentaires en films.”

No Pride, Still Proud - Christina Schiebol
Christina Schiebol

Don Roelofsen

Verpleger verkoeverkamer – Nederland

“Zonder Pride kunnen we nog steeds trots zijn. We móéten zelfs trots zijn. Het is iets dat we het hele jaar door moeten laten zien, niet slechts één maand per jaar. Pride betekent dat je je authentieke zelf kunt zijn. Na de afgelopen maanden, waarin solidariteit en gelijkheid zo belangrijk waren, is het erg jammer dat er geen Pride-evenementen waren. Dit jaar zal ik, in plaats van Pride te vieren, voor mijn patiënten zorgen. Ik werk als verpleger in de verkoeverkamer, dus ik wil mijn inspanningen gebruiken om de wachtlijst die Covid-19 heeft veroorzaakt, te verminderen.”

No Pride, Still Proud - Don Roelofsen
Don Roelofsen

Ashish Chopra

Talentonderzoeker bij Philips – India

“Ik was keer er onwijs naar uit om samen met mijn moeder in de Pride-parade mee te lopen, dus ik was erg teleurgesteld dat alle grote evenementen dit jaar werden afgelast. Pride is echter veel meer dan een parade. Het is een beweging. Zeker in landen als India, waar we als homo's nog moeten vechten voor het opengestelde huwelijk en voor adoptierechten. Dit jaar deel ik mijn verhaal met verschillende bedrijven. Ik kijk ernaar uit om iedereen te vertellen hoe, bij Philips, mijn seksualiteit wordt geaccepteerd. Het is erg belangrijk om Pride dit jaar toch te vieren, omdat veel mensen vastzitten op plekken waar ze niet worden geaccepteerd. Online evenementen kunnen een platform voor hen creëren om hun verhalen te delen. Laten we de wereld tonen dat we als gemeenschap samen sterk staan ​​en dat deze pandemie ons niet zal neerhalen.”

No Pride, Still Proud - Ashish Chopra
Ashish Chopra

Alex Coleman

Professor Creative Writing– Verenigde Staten

“Ik was enorm teleurgesteld dat Pride-evenementen werden geannuleerd vanwege Covid-19, maar ik voelde me ook een beetje opgelucht. Mensen in Oklahoma zijn niet zo goed met afstand houden. Ik was vooral verdrietig dat ik nu de kans niet krijg om nieuwe mensen binnen de gemeenschap te ontmoeten, ook omdat ik nog steeds nieuw ben in de regenbooggemeenschap. Dit jaar heb ik ervoor gekozen om mijn trots te laten zien via social media en door te schrijven. Ik probeer deel te nemen aan zoveel mogelijk gesprekken over Pride. Voor mij is een aspect van Pride dat ik tegen mijn studenten en in mijn klas, er open over ben dat ik trans man ben. Hoe geweldig Pride-evenementen ook zijn, ze zijn eigenlijk gewoon de kers op de taart; een sluitstuk van een viering die 365 dagen per jaar duurt.”

No Pride, Still Proud - Alex Coleman
Alex Coleman

Mari Yoshida

Compliance Analyst bij Philips – Nederland

“Pride niet fysiek kunnen vieren was best moeilijk voor mij. Ik ben in mijn dagelijks leven nogal afgesloten van mijn queer-kant en Pride is een van de weinige keren per jaar dat ik volledig mijzelf kan zijn. Daarom ga ik dit jaar Pride vieren door mij te concentreren op mijn mentale welzijn. Ik deel wat ik heb geleerd over hoe ik voor mezelf kan zorgen in een webinar met meer dan honderd Philips-collega's. Door mijn verhaal digitaal te delen, realiseer ik me dat ik geen Pride-feest nodig heb om trots en open te zijn over mijn queerness. Ik kan het héle jaar trots en mijzelf zijn.”

No Pride, Still Proud - Mari Yoshida
Mari Yoshida

Amy Strong

Drag performer - Duitsland

“Ik denk dat 2020 een bijzonder Pride-jaar wordt. In feite is het iedere dag Pride en is iedere dag een dag om discriminatie van homo's en trans personen te bestrijden. Ik ga Pride vieren met mijn vrienden en een paar activisten. Naast het deelnemen aan een alternatieve Pride-demonstratie, denken we erover om een ​​nieuwe campagne te starten om mensen bewust te maken van de problemen waar de LHBTQ-gemeenschap nog steeds mee te maken hebben. Evenementen zoals Pride, in welke vorm dan ook, zijn fundamenteel voor jonge mensen en mensen die het gevoel hebben dat ze hun seksualiteit en identiteit niet in het openbaar kunnen laten zien. Pride hielp mij om hoop te voelen, het hielp me mijn liefde voor drag te ontdekken, maar bovenal voelde ik dat ik niet meer alleen was.”

No Pride, Still Proud - Amy Strong
Amy Strong

Carolina Amador

Director klinische ontwikkeling Philips – Verenigde Staten

“Toen ik hoorde dat de grote Pride-evenementen waren afgelast, was ik teleurgesteld en verdrietig. Ik was van plan om met Phillips deel te nemen aan Boston Pride en ik was ook van plan de parades in Amsterdam en Seattle te bezoeken. Eigenlijk ben ik mijn hele leven niet trots op mijzelf geweest. Pas drie jaar geleden begon ik mijn verschillende identiteiten echt te omarmen en heb ik mijzelf lief voor wie ik ben. Dit jaar heb ik mij gerealiseerd dat ik niet op Pride-evenementen hoef te vertrouwen om trots te zijn. Ik kan trots zijn en Pride iedere dag van het jaar vieren, gewoon door mijn verschillende identiteiten op het werk en thuis te laten zien en door deel te nemen aan lokale evenementen met verschillende de minderheidsgemeenschappen die ik vertegenwoordig.”

No Pride, Still Proud - Carolina Amador
Carolina Amador

Astrid Balsink

Global Director Inclusion & Diversity bij Philips - Nederland

“Sinds mei 2018 ben ik als Global Lead I&D werkzaam bij Philips om duidelijke stappen te maken. Ik heb mijzelf al ‘Chief Connections Officer’ genoemd, want verbinding – van beleid tot evenement – is waar het om draait. Op het werk heb je mensen nodig om je heen die je inspireren en helpen, die ervoor zorgen dat jij echt jezelf kunt zijn en het beste in jou naar boven halen. Dat mes snijdt aan twee kanten; wie zich gelukkiger en meer gewaardeerd voelt op het werk, wordt ook productiever, innovatiever en creatiever. Bij Philips vinden we het belangrijk dat je op het werk dezelfde persoon kunt zijn als privé, zonder je anders voor te hoeven doen. Een inclusieve bedrijfscultuur is een belangrijke voorwaarde om jezelf te kunnen zijn. Alleen op die manier kunnen mensen vanuit de kracht van het verschil gaan samenwerken. Het mooie van een divers team is dat het vanuit verschillende invalshoeken kan denken en zo tot vernieuwende oplossingen komt. Dat is niet alleen belangrijk en nodig, maar ook ontzettend leuk en inspirerend. Onze slogan ‘Life is better when #youareyou’ gaat precies daarover. Wereldwijd zijn er vele netwerken actief waarin medewerkers en leiders elkaar ontmoeten vanuit hun passie voor dit onderwerp. Hoe verschillend zij ook zijn, ze zetten zich allemaal voor honderd procent in ten behoeve van het promoten van inclusiviteit en diversiteit op het werk. Ik merk dat onze collega’s super-enthousiast en gemotiveerd zijn om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Onze leiders, HR en deze groepen werken samen om de programma’s gelinkt aan onze I&D-doelstellingen door te voeren.

No Pride, Still Proud - Astrid Balsink
Astrid Balsink (foto: Bete Photography)

Waar we wereldwijd bijvoorbeeld mee bezig zijn, is managers bewustmaken van hun onbewuste vooroordelen. We laten ze nadenken over kwesties als: ‘Stel ik andere vragen aan een vrouwelijke sollicitant dan aan een mannelijke?’ Of: ‘Wat doe ik als een medewerker op maandagmorgen vertelt over zijn weekend met zijn vriend – en daarmee uit de kast komt?’ Of: ‘Wat doe ik als een medewerker het onderwerp juist angstvallig vermijdt?’ Dialoog en bewustzijn, dat is zo ontzettend belangrijk. Lokaal zijn er aanvullende programma’s om mensen met allerlei achtergronden goede en eerlijke kansen te geven, zoals het Werkgelegenheidsplan in de Benelux. Dat is een nauwe samenwerking tussen Philips HR en de Gemeente/UWV, voor mensen die moeilijker aan een baan komen, bijvoorbeeld omdat ze als vluchteling binnen zijn gekomen, een handicap hebben, de taal niet spreken of voor langere tijd uit de arbeids- markt zijn geweest.

De LHBTQ-community is heel belangrijk voor ons, ze hebben een voortrekkersrol. Voor veel medewerkers is het een heel waardevol signaal, dat Philips laat zien het onderwerp zichtbaar en bespreekbaar te willen maken. Vooral voor medewerkers uit landen waar LHBTQ-medewerkers wettelijk of cultureel minder goed beschermd zijn, is het een enorme opsteker te weten dat je binnen je bedrijf mag laten zien wie je bent. Dat je stem wordt gehoord en je mening gewaardeerd wordt. Want life is better when #youareyou.”

Powered by Labrador CMS