Anonieme profvoetballer schrijft brief: “Ik durf niet uit de kast te komen”

"Mijn leven is een nachtmerrie"

Leestijd: < 1 min

De Justin Fashanu Foundation heeft een brief naar buiten gebracht waarin een profvoetballer vertelt dat hij gay is, maar te bang is om uit de kast te komen. Hij worstelt met de geheimhouding van zijn seksualiteit, en ziet deze brief als een eerste stap.

De voetballer, die verder anoniem blijft, heeft contact gezocht met de Justin Fashanu Foundation, een stichting die is vernoemd naar deze voetballer, die in 1990 als eerste profvoetballer durfde te vertellen dat hij homoseksueel was. Als gevolg van anti-homospreekkoren verliet hij in 1994 het profvoetbal.

In vertrouwen
Inmiddels zijn we 26 jaar verder. In al die jaren heeft bijna geen enkele speler het aangedurfd om hetzelfde te doen als Fashanu. De stichting heeft nu een brief gepubliceerd van een anonieme voetballer die speelt in de Premier League, waarin hij schrijft dat hij al sinds zijn 19e weet dat hij gay is. “Dit opschrijven is een grote stap voor mij”, schrijft hij in de brief, die op de website van de Britse tabloid The Sun is gepubliceerd.

In de brief staat dat geen van zijn teamgenoten weet dat hij gay is. Ook zijn manager weet van niets. Wel heeft hij enkele vrienden en familieleden in vertrouwen genomen.

Nachtmerrie
Hij schrijft: “Vanaf mijn negentiende wist ik dat ik gay ben. Hoe het voelt om te leven zoals ik? Af en toe is het een absolute nachtmerrie. Ik ga er geestelijk steeds meer onder leiden omdat ik me gevangen voel en mijn angst is dat wanneer ik de waarheid vertel over wie ik ben, dat het dan alleen maar erger zal worden.”

“Hoewel mijn hart me vaak ingeeft dat ik het bekend moet maken, hoor ik in mijn hoofd steeds hetzelfde: waarom zo’n groot risico nemen? Ik verdien een behoorlijk salaris, heb een mooie auto en een kast vol dure kleding. Ik kan me alles veroorloven voor mezelf, mijn familie en vrienden. “

Extreem betrouwbaar
Maar dan vertelt hij dat hij behoefte heeft aan een partner, en het liefst een vaste relatie wil. Maar dat lukt alleen als die partner ‘extreem betrouwbaar is’, schrijft de voetbalprof.

Hoewel de sportwereld probeert open te staan voor spelers die LHBTQ zijn, is de praktijk dat het voetbal nog niet klaar is voor een coming-out, denkt de anonieme speler. “Het voetbal moet radicaal veranderen voordat ik die stap durf te zetten. De Professional Footballers Association zegt dat ze er klaar voor zijn om een speler te helpen die uit de kast wil komen. Ze zorgen voor ondersteuning en eventueel therapie. Maar dat gaat voorbij aan het punt dat ik nu ook al een sessie kan boeken, wanneer ik maar wil.”

Vooroordelen
“Wat er echt moet gebeuren in het voetbal, is dat fans, spelers, managers, eigenlijk iedereen binnen die hele wereld wordt onderwezen. De waarheid is dat er nog heel veel vooroordelen zijn binnen het voetbal. Ontelbaar vaak heb ik homofobe spreekkoren moeten aanhoren en geven supporters allerlei anti-homocommentaar, die niet aan iemand specifiek is gericht.”

Dat er andere spelers uit de kast zijn gekomen nadat ze waren gestopt met profvoetbal, valt te prijzen, aldus de anonieme voetballer. “Maar het feit dat ze ermee wachten tot na hun voetbalpensioen, zegt genoeg. Voetballers zijn nog altijd bang om die stap te zetten tijdens hun carrière."

Foto: Creative Commons

Powered by Labrador CMS