Madonna trad in 2012 op in Sint-Petersburg ter promotie van haar MDNA-album. Tijdens haar concerten spreekt de Queen of Pop zich regelmatig uit tegen onrecht in de wereld. In Rusland was in die periode wetgeving ingevoerd waarbij het werd verboden om in het openbaar te praten over LHBTQ-gerelateerde onderwerpen. Doet iemand dit wel, dan wordt dit gezien als ‘homopropaganda’ en dat is sindsdien verboden in Rusland.

Gelijke rechten
Op Instagram deelt Madonna nu een video waarin te zien is dat zij ondanks het verbod een lans breekt voor de LHBTQ-gemeenschap in Rusland. In het bericht vergelijkt ze de strijd voor gelijke rechten voor gays, lesbiennes, biseksuelen en transgenders met de strijd in de VS om gelijke rechten voor Afro-Amerikanen in de jaren zestig.

Polsbandje
Madonna vroeg haar publiek een vuist de lucht in te steken, waarom velen een polsbandje droegen. Ze deed een oproep om elkaar lief te hebben en zei dat iedereen gelijk is. “Je kunt religie of Gods naam niet gebruiken om anderen slecht te behandelen”, zei ze. “Verspreid deze boodschap van liefde en leef je leven zonder angst. Amen.”

Anti-gaycampagne
De speech werd wereldwijd opgepikt en geprezen door de LHBTQ-gemeenschap. Tegelijkertijd volgde er een backlash van Russen die een anti-gaycampagne voerden. Een daarvan vond dat Madonna haar fans ‘in gays veranderde’ en dat er daardoor minder kinderen geboren worden, waardoor het land straks niet meer in staat is ‘om zijn grenzen te verdedigen’.

Nooit betaald
Madonna schrijft dat de Russische overheid haar een boete heeft gegeven van 1 miljoen dollar. Ze besluit haar bericht met de mededeling dat ze het geldbedrag nooit betaald heeft…