Was er geen coronapandemie uitgebroken, dan hadden we nu massaal voor de tv gezeten om schoonspringer Tom Daley van een duikplank te zien tuimelen, of om Epke Zonderland een vogelnestje in het kwadraat te zien maken. Maar zoals bij zoveel evenementen zijn de Olympische Spelen van 2020 met in ieder geval een jaar opgeschort.

Meest homofobe plek op aarde
Zwemmer Michael Gunning was hard op weg om een van de meest in de oog springende Olympische atleten van 2020 te worden. Gunning is openlijk homoseksueel en zou uitkomen voor Jamaica. Nu is Jamaica veertien jaar geleden door Time Magazine uitgeroepen tot ‘meest homofobe plek op aarde’, dus is het extra mooi om te zien dat Gunning met zijn deelname een enorme stap zet in de LHBTQ-representatie van het eiland.

Sinds die veertien jaar is er veel verbeterd voor de LHBTQ-gemeenschap op Jamaica. Het Jamaica Forum for Lesbians, All-Sexuals and Gays (J-Flag) en er is een Pride Week waar zo’n 1.200 mensen op afkomen. Wel is er nog een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt, maar daartegen komt steeds meer protest. Dus Jamaica is er nog lang niet en onder de bevolking heerst nog veel homofobie.

Traag proces van verandering
Gunning ziet zichzelf graag als voorbeeld van hoe een land kan veranderen dankzij zichtbaarheid van homoseksualiteit, zo vertelt hij aan Reuters. “De wereld is langzaam aan het veranderen en ik weet zeker dat Jamaica LHBTQ’s zal accepteren. Ook de wetgeving zal ooit veranderen. Het is een traag proces.” Wijzend op zichzelf: “Maar hoe meer rolmodellen er zijn, hoe beter.”

In Jamaica kennen ze Gunning al. Hij won daar het NK vlinderslag op de 200 meter en in de categorie freestyle zelfs twee keer: op de 200 en de 400 meter. In Tokio zou hij de wereld laten zien dat hij als gay atleet het gezicht was van het Jamaicaanse zwemteam.

Hopelijk kan Gunning in 2021 alsnog uitkomen voor Jamaica als de Olympische Spelen dan doorgaan.

Bron: OutSports