De Nightmare on Elmstreet-filmcyclus begon in 1984 en in 2010 was de laatste horrorfilm uit die franchise te zien. In totaal zijn er negen films gemaakt. Acteur Robert Englund speelde Freddy Krueger, de engerd die het op puberkinderen had voorzien.

Englund ziet een nieuwe Elmstreet-film wel zitten, zeker als de cast met de tijd meegaat. Hij vertelde in een interview met TooFab dat een nieuwe film zich moet spiegelen aan 2020, een tijd waarin openlijk wordt gesproken over gender en seksualiteit.

Homo-erotische verhaallijn
In het interview verwijst Englund naar Nightmare on Elmstreet 2, het eerste vervolg uit 1985. Hierin zat een homo-erotische verhaallijn, die nauwelijks aan de oppervlakte kwam, maar wel degelijk aanwezig was. “Het zou erg leuk zijn als Freddy in het hoofd kruipt van een tiener die gay is. Maar het moet op een intelligente manier gedaan worden, anders werkt het niet.”

In 1985 was het publiek nog niet rijp voor dergelijke verhaallijnen. Mark Patton, die de hoofdrol speelde in de tweede Nightmare-film, zag hoe zijn filmcarrière in de kiem werd gesmoord vanwege de homo-erotische ondertoon in de film. De acteur bracht onlangs een documentaire uit waarin hij uitzoekt welke impact de film op zijn carrière heeft gehad.

Scream Queen
Pattons documentaire heet Scream Queen, een titel die verwijst naar de vrouwelijke personages in horrorfilms die het steevast op een gillen zetten voordat ze worden doodgemarteld. Zelf noemt hij zichzelf de eerste mannelijke scream queen.

Patton was destijds nog niet uit de kast, maar de producenten van de film wisten dat hij gay is. Dus gaven ze hem om die reden een homo-erotische verhaallijn. Dit leidde ertoe dat hij daarna telkens werd getypecast voor gay rollen, waarna hij de filmindustrie teleurgesteld achter zich liet.

Wellicht leuk om Patton alsnog een glansrol te geven in die nieuwe Nightmare-film, mocht die er ooit komen?