Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water

Medische dienst GZA zet slachtoffer op treinreis van 5 uur

Leestijd: < 1 min

Een Nigeriaanse lesbiënne is in de nacht van 2 op 3 augustus in AZC Gilze overgoten met kokend water door een heteroseksuele vrouw. Ze liep hierdoor grote eerste- en tweedegraads brandwonden op. De medische dienst GZA en het COA hebben het slachtoffer niet geholpen. LGBT Asylum Support heeft hierover een klacht ingediend. 

De aanvaller, eveneens afkomstig uit Nigeria, probeerde het water eigenlijk over de andere lesbische vrouw en haar achttien maanden oude zoontje te gooien. Haar vriendin sprong ertussen om hen te beschermen en heeft nu rechts van haar oksel tot voorbij haar bil grote tweedegraads brandwonden. Ze is voor het leven getekend.

Schokkend
“Dit is werkelijk zeer, zeer schokkend”, stelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support. “Nadat ik de gruwelijke foto’s van de brandwonden dinsdagnacht bekeken had, heb ik nog uren wakker gelegen. We hebben woensdagochtend direct een onderzoek ingesteld en na een gesprek met het slachtoffer zowel Roze in Blauw als de lokale politie gewaarschuwd.”

LGBT Asylum Support heeft een klacht ingediend bij de directie van het COA en Bureau Veiligheid van het COA. Deze klacht gaat over de onverschillige houding van het COA en de medische dienst GZA. Het GZA weigerde het slachtoffer te helpen omdat ze bewoner is van een ander AZC.

Verbod
Van het COA kreeg ze een verbod om nog in het azc te komen, omdat haar vriendin haar niet aangemeld had als bezoeker. En moest ze vervolgens ‘gewoon’ met de trein naar de andere kant van Nederland, terwijl ze amper kan lopen of zitten. Kortekaas: “Het is werkelijk ongekend! Hoe kun je een kwetsbare LHBTI-asielzoekster, slachtoffer van een zwaar misdrijf, met eerste- en tweedegraads verbrandingen over de gehele rechterzijde van haar lichaam, een reis laten maken van bijna vijf uur?” Het COA heeft nog geen reactie gegeven op de klacht.

Kortekaas ondersteunt het slachtoffer bij het doen van aangifte. Eigenlijk is dit een taak van het COA, maar dat heeft nog geen actie ondernomen om het slachtoffer te steunen. De politie heeft inmiddels persoonlijk contact gehad met het slachtoffer en is naar haar toegekomen om aangifte op te nemen.

Nog nooit meegemaakt
“Het komt helaas vaak voor dat LHBTI-asielzoekers slachtoffer worden van geweld in de azc’s. Maar zo’n ernstige verminking hebben we nog nooit meegemaakt”, vervolgt Kortekaas. In het eerste gesprek dat Kortekaas voerde met het slachtoffer vroeg ze zich hardop af hoe dit haar had kunnen gebeuren in Nederland. “Ze kende de aanvallers niet eens.”

De aanval is overduidelijk LHBTI-gerelateerd geweld. De vriendin van het slachtoffer werd al langer lastiggevallen door de heteroseksuele vrouw en haar man. Het stel praat openlijk over zijn homohaat. Er was geen mogelijkheid om dit te melden bij het COA.

‘Two stupid lesbians’
Tijdens het geweldsdelict werd meerdere keren geroepen: ‘Two stupid lesbians’. Ook riep de man dat homoseksualiteit een taboe is in Nigeria en dreigde hij de benen en armen van het lesbische stel te breken. Nadat de vrouw het water over het slachtoffer gegoten had, zei ze blij te zijn dat ze dit gedaan had.

De lesbisch vrouwen, die niet samen naar Nederland gekomen zijn maar elkaar al meer dan een jaar kennen, zijn in shock.

Powered by Labrador CMS