Net als in de bestaande versie nemen de kandidaten het tegen elkaar op in twee halve finales, die leiden tot een grote finale. Ben Silverman, betrokken bij de organisatie van de American Song Contest, hoopt dat de Amerikaanse versie net zo’n verbindend effect zal hebben als het Europese origineel.

Tegen Variety zei hij: “Amerika is meer verdeeld dan ooit en er zijn zoveel verschillende problemen die er spelen. Het enige dat ons verbindt is onze cultuur. De American Song Contest kan ons land verbinden door onze diversiteit te vieren en met muziek kunnen we elkaar weer vinden.”

Dat zijn mooie woorden, maar het natuurlijk vooral te hopen dat ook de gekte waarmee het Eurovisie Songfestival gepaard gaat, wordt overgenomen.

En waar het bij het Eurovisie Songfestival voornamelijk draait om de verschillen tussen de deelnemende landen uit Europa (en omstreken), met de mogelijkheid om naast Engelstalige liedjes ook songs in de eigen taal te laten deelnemen, zal het in de Amerikaanse versie vijftig keer achter elkaar min of meer hetzelfde zijn.

Wellicht leidt dat tot creativiteit, maar of het net zo’n spektakel wordt als de Eurovisievariant? Dat zullen we moeten afwachten.

Hier een eerste trailer.