“Ik heb er jarenlang van gedroomd om vader te worden”, vertelt Ricky Martin in een interview met Out Magazine. “Telkens opnieuw ging ik door een soort rouwproces waarbij ik dacht: ik ben gay, ik zit in de kast en ik zie geen mogelijkheden om ooit vader te worden.”

Adoptie
Hij vervolgt: “Uiteraard is adoptie een optie en het is mooi dat dat kan, maar voor gay mannen is het in sommige landen nog behoorlijk lastig om dit voor elkaar te krijgen.” Inmiddels is zijn droom uitgekomen en heeft Martin vier kinderen. De eerste twee kreeg hij als alleenstaande vader en de laatste twee kreeg hij toen hij al samen was met zijn huidige echtgenoot Jwan Yosef.”

Nu telt hij zijn zegeningen. “Luister, ik werd vader toen ik 35 jaar was. Dat is heel anders dan wanneer je 48 jaar bent. Het kost zoveel energie! Ik ben sterk genoeg, en ook gezond, maar twee baby’s tegelijk dragen en dan ook nog een rugzak en een wandelwagen, dat is best hard werken en een hele verantwoordelijkheid.”

Jankende kinderen
Toch sluit Martin verdere gezinsuitbreiding niet uit. Zijn oma had veertien kinderen. “Soms wil ik er ook wel tien of meer. Maar er zijn ook ochtenden met alleen maar jankende kinderen en dan denk ik: zes is ook wel genoeg.”

Met zijn Ricky Martin Foundation zet de zanger zich in voor de bescherming van kinderen. “Ik pleit voor wetten die kinderen beschermen. Net zoals ik zijn er heel veel mensen met goede bedoelingen die kinderen willen adopteren. Maar er lopen ook mensen met kwade intenties, die kinderen willen misbruiken.”

Wetgeving
Wat hem frustreert is dat sommige wetten kinderen juist belemmeren. “Terwijl ik zeg dat ik kinderen wil beschermen, zie ik tegelijkertijd dat het soms lastig is om wetgeving in te voren. Kijk bijvoorbeeld naar een kind dat in een weeshuis woont, waar hij nooit bezoek krijgt omdat dat niet mag van die wetten. Dat is behoorlijk frustrerend.”