Very Vintage: Borreltijd, met Arjan Ederveen en Tosca Niterink

Cheers chin chin cheerio!

13 augustus 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Deze week in onze terugblikrubriek: een complete aflevering van Borreltijd, tijd voor een glaasje – het geeft je ellende een aangenaam waasje. Ja, zo ging het lied op de melodie van de begintune van Koffietijd, waar Borreltijd een parodie op was. We nemen de aflevering met Nico ‘Eigen Huis en Tuin’ Swinkels even met je door.

Alleen al de begintune van Borreltijd is de moeite van het kijken van de eerste minuten meer dan waard. Zo luidde de tekst:

Borreltijd, dus maak nu geen plannen
‘t Is tijd voor een borrel, dat helpt je ontspannen
Het is… Borreltijd, tijd voor een glaasje
Het geeft je ellende een aangenaam waasje

Een whisky-soda of een jonge jenever
Met ijs of (..?) of citroen voor de flavour

Borreltijd, dus maak nu geen plannen
‘t Is tijd voor een borrel, dat helpt je ontspannen
Het is… Borreltijd, tijd voor een glaasje
Met worst of een kaasje

Tijd voor jezelf
Borrel, borrel, tijd…

Kreatief met Kurk
Borreltijd was het vervolg van Arjan Ederveen en Tosca Niterink op Kreatief met Kurk, dat weer een persiflage was op knutselcursussen van de TROS, zoals die in de jaren tachtig bestonden. Denk bijvoorbeeld aan Kreatief met Karton.

Arjan Ederveen speelde Peter van der Pood, een nerd die de gekste (of eigenlijk juist simpelste) dingen maakte van kurk. Tosca Niterink was presentatrice Ellen, die het geheel zo gezapig mogelijk aan elkaar praatte. De knutselscènes in de studio werden afgewisseld met korte filmpjes, waarvan velen zijn uitgegroeid tot YouTube-hits.

Denk bijvoorbeeld aan José, die Spaanse les geeft aan de hand van de dingen in zijn mandje. Of een Sesamstraat-achtige scène waarin de uren en minuten van de dag worden geleerd.

De opzet van het programma
In de opvolger van Kreatief met Kurk werd oeverloos gebabbeld over cocktails en over de vriendin van Peter, Annelies. Of nee, Anlies, zoals Peter Ellen tientallen keren moest corrigeren. Er waren een aantal terugkerende onderwerpen in Borreltijd, dat in 1996 werd uitgezonden en in 1997 herhaald.

Zo was er het mixdrankje van de avond, een mystery guest die aan het einde van de aflevering ook nog een metamorfose kreeg, en korte sketches zoals die hier boven, die eerder al te zien waren geweest in Kreatief met Kurk. Tot slot konden kijkers zogenaamd inbellen, waardoor het net leek alsof Borreltijd live werd uitgezonden.

Onder de Bekende Nederlanders bevonden zich Henk Mouwe (die werd getransformeerd in een leerman), Leonie Sazias en Nico Zwinkels. Die laatste zit in de aflevering die we je hier onder laten zien.

Het thema van deze aflevering: vakantie
Peter en Ellen (een parodie op Mireille Bekooy met een vleugje Ellen Brusse erdoor) beginnen de aflevering op de voor hen kenmerkende lijzige wijze. De onderstaande aflevering gaat over vakantie, dus richt Ellen zich tot de kijker:

“Lieve mensen, het onderwerp voor vanavond gaat over vakantie, dus kent u iemand die weleens op vakantie geweest is of bent u misschien zelf weleens op vakantie geweest? Bel dan en vertel ons uw leuke vakantieanekdote, want u kunt er  een héérlijke huzarensalade mee winnen die op een onverwacht moment bij u thuis wordt bezorgd.”

Vervolgens vertelt Ellen over haar eigen vakantie met Mireille Bekooy, met wie ze vouwfietsen heeft gehuurd op de Lage Vuursche (“Da’s lekker dichtbij Hilversum dus als er wat te schnabbelen is zijn we snel weer terug.”).

Instartjes
Leuk zijn ook de instartjes tussendoor, waarin is te zien hoe de letters ‘Borreltijd’ met ketchup op een huzarensalade worden gespoten, of hoe iemand een handje noten neemt uit een kauwgomballenautomaat.

NRC Handelsblad noemde Peter en Ellen destijds ‘de ultieme presentatietrutten van de Nederlandse tv: sloom, lullig en ijdel’. Klopt als een bus, en het kijkt heerlijk weg. De rest van de aflevering gaan we niet helemaal uitschrijven, maar een van de hoogtepunten komt direct na de aankondiging van de mystery guest (‘hij heeft wel een baard maar geen paard en geen zak maar wel een koffertje’): een ‘eerbetoon’ aan The Carpenters, inclusief een sterfscène van zangeres Karen.

Kabouter Prikkeprak, een harige aars en Trees Broeckhoest
Na advies over kozijnen van Nico Zwinkels volgen nog sketches met Kabouter Prikkeprak en dokter Poortvliet (was er ooit eerder zo’n harige aars minuten lang op tv?), een reclameblok met onder meer de Ria Bremer Orgaandonorpop, een moderne dansscène genaamd Trees Broeckhoest danst ‘Trees Broeckhoest Danst’, een Bollywoodfilm en tot slot de metamorfose van Nico Zwinkels met de producten van Dokter Kriebel en een outfit van Kip en Hans.

Veel plezier en cheers chin chin cheerio!

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau