De bakkersvrouw om wie het gaat is April Anderson van de Good Cakes & Bakes Bakery in Detroit. Ze runt haar winkel samen met haar vrou Michelle en verwierf enige bekendheid toen ze een taart had gebakken voor Oprah Winfrey en daarover kwam vertellen in de Today Show.

Adam en Steve
Nu is het eerder voorgekomen dat bakkers met een conservatieve insteek klanten weigerden op basis van hun geloof. Dat een gaykoppel bijvoorbeeld voor hun bruiloft een taart bestelde met twee mannetjes erop en dat ze dan schermden met termen als: ‘God heeft Adam en Eve geschapen, niet Adam en Steve.” Dit leidde meerdere keren tot media-aandacht (waarbij andere bakkers gretig lieten weten dat zij wél een taart voor ze wilden bakken) en tot rechtszaken.

Deze keer zat het net andersom. Een christelijke man kwam op 19 juli met het verzoek bij April en Michelle voor een taart, een red velvet cake om precies te zijn. Hij wilde dat er een anti-homotekst op de taart kwam te staan en een verwijzing naar een Bijbelboek.

Evil
De tekst luidde: “Homosexual acts are gravely evil” en bij zijn bestelling schreef hij: “Ik bestel deze cake om het ware christelijke huwelijk te vieren.” April Anderson vroeg zich af: “Waarom zou iemand juist bij ons deze taart willen bestellen? Ze kennen onze bakkerij. Er staat heel duidelijk op onze website dat twee lesbische vrouwen de eigenaar zijn.”

Anderson ging samen met een vriend op zoek naar de man die de taart had besteld. Het ging hier om ene David Gordon, die in zijn Twitterbio had geschreven dat hij werkt voor Church Militant. Dit bleek een extreemrechtse christelijke website die tegen gelijkheid voor LHBTQ’s is.

Geen tekst
Omdat Gordon al voor de taart had betaald, bakte Anderson deze gewoon. De tekst liet ze achterwege, omdat het beleid van de bakkerij is dat deze niet online kunnen worden besteld. Wie een tekst op zijn taart wil, moet bellen. Ook deed ze er een briefje bij waarin ze vertelde wie ze zijn, dat ze afkerig zijn van haat en juist voor gerechtigheid en inclusie.

Op 24 juli belde Gordon om te vragen of de taart de volgende dag klaar zou zijn, zoals afgesproken. Dat bevestigde Anderson, maar op 25 juli kwam Gordon de taart niet eens ophalen. “Ik denk dat Gordon ons zat te trollen en dat ik zou weigeren de taart voor hem te bakken, zodat hij ons kon aanklagen omdat we hem zouden discrimineren.”

Alsnog een tekst
Pas op 30 juli belde Gordon weer, waarop Anderson hem meldde dat ze een nieuwe taart voor hem kon bakken en als hij daar een tekst op wilde, dat hij die telefonisch kon doorgeven. Maar daar reageerde Gordon niet op.

Toen online magazine Pride Source op 6 augustus met een bericht kwam over het taartincident, wilde Gordon opeens wél weer een taart. Hij had namelijk in dat bericht gelezen dat Anderson geen tekst op de eerste taart had geschreven.

Discriminatie
Daarop volgde op 7 augustus een Twitterbericht van Gordon waarin hij schreef: “Good Cakes & Bakes discrimineert mij op basis van mijn geloof. See you in court!” Dus nu waren April en Michelle ineens degenen die discrimineerden. De wereld op z’n kop…

Bron: LGBTQ Nation / Beeld: Unsplash