Muziek op Vrijdag: Madonna samen met Dua Lipa en de comeback van… Shania Twain!

Thank God It's Friday!

14 augustus 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Shania Twain is terug! Ze duikt op in een video van Orville Peck, compleet in de voor haar zo herkenbare luipaardprint. Verder zijn Madonna en Missy Elliott te horen op de remix-single van Dua Lipa. Ook is er een akoestische versie van Kylie’s ‘Say Something’, gaat Erasure vol in drag en dropt Miley Cyrus een discotune. Maar er is meer…

Orville Peck & Shania Twain – ‘Legends Never Die’

Countryzanger Orville Peck ziet vanachter zijn gezichtsgordijntjes hoe Shania Twain de spotlights steelt in haar signature luipaardprintpak en een cowboyhoed vol glitters. In de video maakt filmmaker John Waters een cameo. Die riep onlangs nog dat gays niet kunnen fluiten, wat onzin is, want hier op de redactie wordt dit lied inmiddels keihard meegefloten.

Miley Cyrus – ‘Midnight Sky’

Wat ziet ze er fantastisch uit in deze video, die Miley. Ze heeft zichzelf geregisseerd en ziet eruit als een eighties vixen, als een soort kruising tussen Debbie Harry, Nena met blond haar en 1982 Kim Wilde (en een vleug Joan Jett en Stevie Nicks, vindt ze zelf). Het lied is een midtempo dancetrack en een break-up song waarvoor ze putte uit haar eigen ervaring.

 

Kylie Minogue – ‘Say Something (Acoustic)’

De nieuwe single van Kylie is nogal wisselend ontvangen. Sommigen vinden de productie een beetje plastic eighties, terwijl de luisteraar disco was beloofd. Misschien dat de akoestische versie beter valt in die groep, want ineens komt er een pakkend liedje tevoorschijn uit die minimale begeleiding.

Erasure – ‘Nerves of Steel’

Oké, we hebben het lijstje met dragqueens dat opduikt in deze nieuwe Erasure-video gecopypastet, en niet gecheckt of ze er allemaal in zitten: 6, Amanda Lepore, Aurora Sexton, Candis Cayne, Cara Melle, Cheddar Gorgeous, CT Hedden, Delta Work, Detox, Joey Jay, Kiki Xtravaganza, Manila Luzon, Mayhem Miller, Mercedes Tyler, Morgan Michaels, Nina West, Pandomonia, Pearl, Raja Gemini, Sherry Vine en Widow Von 'Du. Erasure bestaat intussen al dertig jaar, maar dat hoor je er niet aan af in deze frisse track.

Dua Lipa, Madonna, Missy Elliott – ‘Levitating’

Toen Due Lipa haar album Future Nostalgia eerder dit jaar uitbracht, moesten verschillende recensenten denken aan Madonna’s album uit 2005, Confessions on a Dancefloor. Dance, disco en uptempo tracks stonden centraal. Later liet Dua Lipa weten dat ze heel graag met Madonna wilde samenwerken en met Missy Elliott. Die laatste twee werkten al eens samen voor een GAP-commercial, wat leidde tot een mix van ‘Hollywood’ en ‘Into the Groove’, waarop een rap van Missy was te horen. Zie hier hoe ze 'Hollywood' samen met Britney Spears en Christina Aguilera zongen tijdens de MTV Video Music Awards. Nu zijn Madonna en Missy opnieuw samen te horen, op de remix van ‘Levitating’. Je moet overigens wel erg goed luisteren om Madonna te horen (en in de video is ze ook al niet te zien). De remix is trouwens gemaakt door The Blessed Madonna, een DJ die zich tot voor kort The Black Madonna noemde. 

Jónsi & Elizabeth Frazer – ‘Cannibal’

Sigur Rós-zanger Jónsi heeft Liz Fraser van de Cocteau Twins gevraagd voor zijn nieuwe single ‘Cannibal’. In de video is ze niet te zien, maar haar ijle vocalen passen perfect bij de paaldanser in de mist.

Faithless – ‘This Feeling (feat. Suli Breaks & Nathan Ball)’

De nieuwe single van Faithless is bijzonder zomers en lichtvoetig. Na vijf jaar stilte zijn ze terug, met spoken word artist Suli Breaks, die voor enige verdieping zorgt. Over een eventueel nieuw album is nog niets bekend. Maar het mag wel weer eens een keer, aangezien hun laatste The Dance alweer tien jaar oud is.

Sufjan Stevens – ‘Video Game’

Klonk Sufjan Stevens ooit eerder zo gelikt? Een vleugje Tame Impala, een veeg The Weeknd en een klodder Empire of the Sun en toch klinkt hij nog altijd heel eigen.

Ciara – ‘Rooted’

Tijdens de opnames van de video voor ‘Rooted’ was Ciara hoogzwanger. Ze vertelt dat het een eerbetoon is aan het leven in al zijn verschijningsvormen. ‘Rooted’ is afkomstig van haar album uit 2019, Beauty Marks en op de track is ook Ester Dean te horen.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau