Bekijk de trailer van Cured, een docu over homowetgeving in 1973

Leestijd: < 1 min

Tot 1973 werd homoseksualiteit beschouwd als een geestelijke afwijking in de VS. De documentaire Cured gaat over het moment waarop dit veranderde en wat dit heeft betekend voor de LHBTQ-gemeenschap. Bekijk hier de eerste beelden.

Cured gaat op 24 augustus virtueel in première tijdens Outfest Los Angeles. Het is nog niet helemaal duidelijk of de documentaire ook in Nederland is te zien, maar de inhoud ervan is meer dan de moeite waard.

Filmmagazine Deadline meldt dat Cured gaat over de wijze waarop tot 1973 naar homoseksualiteit werd gekeken. Tot dat moment werd het gezien als een geestelijke afwijking, waarvoor allerlei methoden werden ontwikkeld om mensen ervan te ‘genezen’.

LHBTQ-activisten probeerden de APA (Administrative Procedure Act) ervan te overtuigen dat homoseksualiteit geen ziekte is en dat LHBTQ’s gelijke rechten als iedereen zouden moeten hebben. In Cured komen activisten aan het woord die destijds pleitten voor verandering.

Ook te zien is John E. Fryer, de eerste Amerikaanse psychiater die uit de kast kwam als gay. In 1972 woonde hij anoniem een conferentie bij van de APA, waar hij sprak onder de naam Dr. Henry Anonymous. Hij droeg een masker en sprak door een stemvervormer. Zijn speech heette ‘Psychiatrie: vriend of vijand voor de homoseksueel?’

Ron Gold gaf in 1973 een speech voor de APA waarin hij steld: “Stop dit, jullie maken mij ziek!” Ook deze activist komt aan bod in Cured.

Cured is gemaakt door Patrick Sammon, die eerder een documentaire maakte over Alan Turing genaamd Codebreaker, en Bennett Singer, die ook was betrokken bij Codebreaker en bij documentaires als The Question of Equality, American Experience en All We’ve Got.

Bekijk hier de trailer van Cured.

Volg je ons al op Instagram?

Powered by Labrador CMS