De stunt met de heliumballonnen en de regenboogvlaggen moet worden gezien als een protest tegen de homofobe wetgeving van Poetin, waarbinnen het verboden is om uitingen in het openbaar te tonen die verwijzen naar LHBTQ-onderwerpen. De regenboogvlag is een van de bekendste iconen op dit gebied.

Richting het Kremlin
Het is een initiatief van kunstenaar Alexander Donskoy, zelf gay, die daar ronduit voor uit durft te komen: onderaan de vlag hing een banier met daarop groot zijn naam. Dankzij de heliumballonnen vloog de regenboogvlag over het Manezhnaya-plein richting het Kremlin, waar de Russische regering zetelt.

Gearresteerd
Donskoy was van 2005 tot 2008 de burgemeester van de Noord-Russische stad Arkhangelsk. In 2006 maakte hij bekend dat hij een gooi wilde doen naar het presidentschap van Rusland, maar een jaar later werd hij gearresteerd en beschuldigd van ‘economische misstanden’ en ‘misbruik van zijn functie’. Zijn aanhangers claimen de arrestatie politiek gemotiveerd was, maar Donskoy kreeg drie jaar voorwaardelijk.

Ambassades
Na zijn arrestatie legde Donskoy zich toe op zijn kunstenaarschap en opende hij zijn eigen galerie. Zijn laatste stunt heeft hij ‘LGBT over het Kremlin’ genoemd. Hij noemt zijn actie een reactie op de kritiek die de Russische autoriteiten hadden op buitenlandse ambassades, die de regenboogvlag hadden laten wapperen in Moskou.

Reprimande
Onder andere de Amerikaanse ambassade stak de regenboogvlag uit in de maan juni, in de VS de officiële Pride-maand. Dat deden ze om een statement te maken tegen Poetin, maar ook tegen Trump. Poetin deed dit aanvankelijk af met de woorden: “Het zegt vooral iets over de mensen die daar werken”, maar later kwam er een officiële klacht binnen bij de Amerikaanse ambassade. Ook de Britse en Canadese ambassades die hadden gevlagd, kregen een reprimande.

Hier de beelden van de vliegende regenboogvlag.

Coverbeeld: Creative Commons