God’s Own Country (2017) ging over de liefde tussen twee mannen op een boerderij. Drie jaar later komt filmmaker Francis Lee met een nieuw drama waarin een homoseksueel stel de hoofdrollen speelt. Deze keer gaat het over de liefde tussen twee vrouwen in de film Ammonite. In de film is Kate Winslet te zien als Mary Anning en Saoirse Ronan als Charlotte Murchison. 

Fossielen
Ammonite vertelt het verhaal van Mary Anning, die begin 19e eeuw beroemd werd met haar werk als paleontoloog. Ze ontdekte bij opgravingen talloze fossielen langs de Engelse kust, wat in die tijd revolutionair was. Ook het feit dat zij een relatie had met een vrouw, de bekende socialite Charlotte Murchison, was bijzonder.

Nabestaanden van Anning verwijten de makers van Ammonite dat het een ‘pure Hollywood-beslissing’ is om van de paleontoloog een lesbienne te maken, wat tot enige controverse heeft geleid. De makers stellen dat er van Anning geen gedocumenteerde relaties zijn gevonden met mannen, maar wel voldoende materiaal waaruit zou blijken dat zij emotionele connecties had met vrouwen. Dus is er eerder reden om te geloven dat Annings homoseksualiteit uit de geschiedenisboeken is gegumd.

Emotionele relaties
Aan Entertainment Weekly vertelde Francis Lee: “Er zijn vele brieven bewaard gebleven waarin gepassioneerde, intense, emotionele relaties tussen twee vrouwen staan beschreven. Daarbij komt dat de film speelt in een tijd die werd gedomineerd door mannen. Vrouwen waren min of meer eigendom van hun vader en daarna van hun echtgenoot. De medische wereld dacht bovendien toen nog dat vrouwen geen seksuele organen hadden. Dus het idee dat twee vrouwen een relatie met elkaar konden beginnen, bestond helemaal niet.”

Ammonite is in première gegaan tijdens het Toronto International Film Festival. In Nederland draait de film vanaf 10 december in de bioscopen.

Hier de nieuwe trailer.