Oproep: Nationaal Ouderenfonds verzamelt LHBTQ-verhalen

Ben of ken jij iemand met een mooi verhaal?

07 september 2020, Winq redactie, 2 minuten

HiStory is de naam van een project van het Nationaal Ouderenfonds waarvoor ze op zoek zijn naar mooie persoonlijke verhalen om die vast te leggen voor anderen. Zo willen ze (liefdes)verhalen delen van LHBTQ’s. Ben jij of ken jij iemand met een mooi verhaal? Dan is dit iets voor jou.

In een oproep vraagt het Nationaal Ouderenfonds het volgende: vind je het leuk om een nieuwe methode te testen waarmee persoonlijke verhalen op een mooie manier worden vereeuwigd? Wil jij anderen inspireren met jouw verhaal? Kun je overweg met een smartphone en heb je er een in je bezit? Dan zijn we op zoek naar jou. Onze missie is om meer verhalen van LHBTQ's de wereld in te brengen om zo bij te dragen aan diversiteit en inclusiviteit.

Het project
In het internationale project hiStory ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds samen met negen partners een methode voor ouderen om verhalen te vertellen en te delen. Door verhalen te vertellen worden mensen samengebracht, er ontstaat verbinding en persoonlijke verhalen worden opgenomen in het collectieve geheugen van een gemeenschap. 

In de door hiStory georganiseerde bijeenkomsten vertellen en nemen deelnemers verhalen op met een digitale app. Het ontwikkelde materiaal helpt mensen om hun verhaal op een interessante en boeiende manier te vertellen. De interessantste verhalen worden na selectie gedeeld met vrienden en familie, maar indien gewenst ook met anderen. Zoals bijvoorbeeld leerlingen van een basisschool of museumbezoekers. Dit kan anoniem, met alleen de hoorbare stem van degene die het verhaal vertelt, of met naam en foto's toegevoegd, wanneer de verteller dit zelf aangeeft.

Testen
In september organiseert het Nationaal Ouderenfonds een bijeenkomst om ontwikkelde materialen te testen. Een medewerker van het Ouderenfonds is hierbij aanwezig om te evalueren en te helpen. De deelnemers worden na de bijeenkomsten gevraagd om hun mening en feedback. 

De bijeenkomst
De eerste bijeenkomsten hebben het thema: 'Je eerste verliefdheid'. Dat kan een kalverliefde zijn, bijvoorbeeld op school. Of een liefde die nooit is beantwoord omdat je het die persoon nooit hebt durven vertellen, noem maar op. Het Ouderenfonds nodigt je uit om weer eens door die mooie roze bril terug te kijken. Ze zijn benieuwd naar jouw leuke, grappige, onschuldige of ontroerende herinneringen. Je hoeft het verhaal niet af te hebben, je werkt tijdens de bijeenkomst samen met anderen aan het verfijnen van het verhaal. 

Je woont in totaal twee bijeenkomsten bij die elk ongeveer twee uur duren, met in totaal acht deelnemers die net als jij 65+ zijn. Je krijgt een reiskostenvergoeding, drankjes en versnaperingen zijn inbegrepen. 

Data
De bijeenkomsten vinden plaats op het kantoor van het Nationaal Ouderenfonds, Smallepad 30E in Amersfoort. Ben je geïnteresseerd? Of heb je vragen? Mail dan met Kim Helder van het Ouderenfonds. Zij hoort graag op welke van de onderstaande data je beschikbaar bent.

Beeld: Nationaal Ouderenfonds

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau