Little Britain is niet meer. En ook niet meer terug te vinden op de website van de BBC en op Netflix, die de oorspronkelijke serie met sketches uitzond. De reden: veel personages zouden anno 2020 niet meer kunnen vanwege de vermeende racistische ondertoon.

Wie was Daffyd ook alweer?
De serie werd gemaakt door David Walliams en Matt Lucas en uitgezonden van 2000 tot 2002. Een van de typetjes van Matt Lucas was Daffyd Thomas, die was geboren in Llandewi Breffi en opgroeide in Hatfield Peveral in Essex. In het eerste seizoen was hij een jaar of 25, maar in werkelijkheid was Daffyd een stuk ouder. Hij beweerde bij hoog en bij laag dat hij de enige gay in het dorp was, dat hij door iedereen werd gediscrimineerd (wat niet waar was) en dat hij een van de aantrekkelijkste mensen was van dat dorp.

Een scène met Daffyd begon vaak onschuldig. Hij betrad de lokale kroeg, kletste wat met barvrouw en bff Myfanwy, tot er iemand anders binnenkwam. Was dat een andere homoman die een oogje op Daffyd had, dan vatte hij dit niet op als compliment, maar als een grove belediging. Hij was toch immers ‘the only gay in the village’?

'You gay bastards!"
Sterker nog: het kwam regelmatig voor dat Daffyd zelf homofobe uitspraken deed. Toen Myfanwy bijvoorbeeld een ‘Gay Night’ voor hem organiseerde, blafte hij naar de toegestroomde cliëntèle: “Get back, you gay bastards!” En toen Myfanwy vertelde dat ze met haar vriendin een kind wilde adopteren, vond Daffyd dit walgelijk.

Ook ontkende hij continu dat anderen gay konden zijn. Toen er bijvoorbeeld een nieuwe man in het dorp kwam wonen, zei Daffyd: “Die is niet gay, hooguit een beetje ‘poofy’.”

Clichés en vooroordelen
Of de act van Daffyd Thomas anno 2020 net als andere sketches in de ban moet worden gedaan? Daarover zijn de meningen verdeeld. Aan de ene kant nemen de makers van Little Britain allerlei clichés en vooroordelen op de hak door ze flink uit te vergroten. Aan de andere kant zijn er mensen die zeggen dat het gewoon homofobe sketches zijn, hoe dik het er ook bovenop ligt.

Afijn, hier een aantal fragmenten van Daffyd, the only gay in the village.