Interview

“De heteronorm kan soms beklemmend zijn”

Schrijver Tim Gladdines over zijn boek Koning Valentijn

Leestijd: < 1 min

Koning Valentijn is de nieuwe jeugdroman van Tim Gladdines en gaat over ontluikende homoseksuele gevoelens en depressie, twee thema’s waarvoor de schrijver uit zijn eigen ervaringen heeft geput. Eerder maakte hij Vissenkind, een prentenboek over een koninklijk homokoppel dat graag een kindje wil. Zo laat hij kinderen en jongeren al op jonge leeftijd kennismaken met deze onderwerpen. Een interview.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Koning Valentijn?
“Nadat mijn vorige boek bij Uitgeverij Marmer (Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg) was verschenen, wilde de uitgever dat ik nog een literaire jeugdroman zou schrijven, en dat wilde ik zelf natuurlijk ook. Bij Emma had er zich al schrijvende een autobiografisch element aangediend, over een jongen die vriendschap sluit met een meisje dat hij niet leuk vindt, maar met wie hij medelijden heeft. Dat pakt niet goed uit, en uiteindelijk kiest hij toch voor zichzelf.  Dat gegeven werd al schrijvende steeds belangrijker, en uiteindelijk het hoofdthema.

Toen ik nadacht over een volgend boek voelde het goed als ik weer een autobiografisch element als uitgangspunt zou gebruiken. Eigen ervaringen vormen voor mij een stevige basis om een verhaal omheen te bouwen.”

Welke eigen ervaringen heb je zelf verwerkt in de roman?
“Ik ben de jongste van vier broers, en alleen de oudste is hetero. Dat je broers ook homo zijn, wil niet automatisch zeggen dat dat je coming-out gemakkelijker maakt. Ik was in de puberteit heel erg met mezelf bezig. Dat er vlakbij, in hetzelfde huis, andere jonge homo's waren, had ik helemaal niet in de gaten. Dit gegeven, plus het thema van onderlinge rivaliteit, komt uit mijn eigen jeugd. Maar veel elementen in het boek zijn verzonnen, zodat er een geheel nieuw verhaal is ontstaan. Het gaat om het uiteindelijke verhaal, dát moet voor zichzelf spreken.”

"In gezelschap van alleen maar heteromannen voel ik me nog altijd niet helemaal op mijn gemak"

Denk je dat boeken als deze bijdragen aan de acceptatie van homoseksualiteit en zo ja, hoe?
“Ik zou het zelf geweldig hebben gevonden als ik op 15-/16-jarige leeftijd boeken met een roze thema had kunnen lezen. Het enige boek dat ik me uit die tijd kan herinneren is Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers. Een prachtig boek, maar ik vond het onuitstaanbaar dat het slecht afliep. 

In de huidige tijd lijkt de homoacceptatie bijna helemaal bereikt te zijn, maar niets is minder waar. Alle jongens en meisjes die ontdekken dat ze gay zijn, hebben hun eigen strijd te voeren: van zelfacceptatie tot coming-out, en verder. De heteronorm is alom aanwezig, en dat vind ik niet vreemd, maar het kan soms wel beklemmend zijn. In gezelschap van alleen maar heteromannen voel ik me nog altijd niet helemaal op mijn gemak. En het blijft fijn om films en series met homo's erin te zien, of boeken met homopersonages te lezen. Gek genoeg gaat die behoefte aan herkenning nooit helemaal over. En dat zegt toch wel wat.”

Naast homoseksualiteit is depressie een belangrijk thema. Hoe kun je jongeren hierbij helpen met dit boek?
“Nou, dat thema sloop er vanzelf in. Of jongeren door dit specifieke boek geholpen zijn met hun depressie betwijfel ik. Daarvoor is dit thema te zijdelings aanwezig. Sommige depressieve mensen gedragen zich alsof er niets aan de hand is, of slaan door in erg extravert en jolig gedrag. Dat heb ik zelf ook ervaren; als je maar hard genoeg lacht, lijkt er niks aan de hand. In dit boek komt een personage voor dat je misschien depressief zou kunnen noemen. Hij lijkt zijn 'depressie' niet te beseffen. En voor dat fenomeen (de verborgen depressie) zou in het algemeen wel meer aandacht mogen komen. Het herkennen en erkennen van een (verborgen) depressie is de eerste stap.”

"In de huidige tijd lijkt de homoacceptatie bijna helemaal bereikt te zijn, maar niets is minder waar"

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik schrijf ook voor oud en heel jong. Zo is vorig jaar bij Uitgeverij De Eenhoorn mijn prentenboek Vissenkind verschenen, met illustraties van Astrid Verplancke, over een koning en een koning die graag een kindje willen. Meestal dient een idee voor een boek zich vanzelf aan, of een sfeer, of een bepaalde zin. In de wereld om ons heen gebeuren zoveel bijzondere en wonderlijke dingen, waardoor ik aan inspiratie nooit gebrek heb. Het is een kwestie van goed luisteren, naar je omgeving en naar je innerlijke stem. Dat klinkt misschien zweverig, maar inspiratie is voor mij een soort antenne of radar die altijd 'aan' staat, en begint te piepen als er iets opvallends voorbijkomt. Dan is het zaak zo'n signaal meteen vast te leggen en eventueel te laten groeien.

Voor welke leeftijd is Koning Valentijn het meest geschikt?
“Benjamin, de hoofdpersoon in Koning Valentijn, zit in 2 havo. Het boek is daarmee bedoeld voor onderbouw middelbare school, maar omdat veel kinderen al eerder bezig zijn met hun seksuele identiteit, denk ik dat het groep 8-leerlingen ook zal aanspreken. En volgens Arno Koek, voormalig lid DWDD-boekenpanel, word je ook als volwassen lezer geraakt door het verhaal en ben je nieuwsgierig of de twee broers elkaar zullen vinden en respecteren.” 

Over Koning Valentijn

Benjamin zit in de brugklas. Hij is sociaal niet zo handig en vindt het moeilijk om vrienden te maken. Zijn broer Valentijn is wel populair en heeft veel aanspraak. Om net zo populair te worden als zijn broer, besluit Benjamin precies als Valentijn te doen. Valentijn wordt gek van dit gedrag, zeker wanneer Benjamin óók mee wil doen met de schoolmusical. Maar dan komt er een dag waarop Benjamin een groot geheim van zijn broer ontdekt, en hij uit de schaduw van Valentijn moet stappen.

Koning Valentijn is een verhaal over de zoektocht naar je eigen identiteit. Een jeugdroman over omgaan met sociale angst, depressie en ontluikende homoseksuele gevoelens en ook over zelfacceptatie en vertrouwen in je eigen kunnen.

Koning Valentijn is verkrijgbaar in de boekhandel en via de uitgever, voor € 15,99. Ga naar UitgeverijMarmer.nl.

Koning Valentijn
Koning Valentijn

Foto Tim Gladdines: Hadewych Veys

Powered by Labrador CMS