“Een diepvriesmaaltijd komt er bij ons echt niet in”

De signature dish van Rob en Ruud

15 september 2020, Winq redactie, 2 minuten

In deze rubriek vragen we aan onze lezers welk gerecht zij op tafel zetten wanneer ze écht indruk willen maken. Bijvoorbeeld bij een eerste date, als ze voor het eerst gaan koken voor hun schoonouders, of wanneer ze gewoon goede, culinaire sier willen maken. Rob Sintenie (55) werkt als fashion consultant. Zijn partner Ruud Hermus (48) is sales- en marketingmanager in de voedingsindustrie. Ze wonen op Marken en koken graag samen.

Ruud: "We houden echt van lekker eten. Ik ben een traditionele kok, Rob experimenteert meer en kan het echt fantastisch. We koken eigenlijk wel elke dag, een diepvriesmaaltijd komt er bij ons echt niet in. Van lunch tot diner, Rob maakt er echt werk van – sinds wij samenwonen, kook ik eigenlijk niet meer. Rob doet soms drie keer op een dag boodschappen en geniet daar echt van. Dan zet hij dingen op tafel waarvan je denkt: dit kan zó in een restaurant worden voorgeschoteld. Het moet lekker smaken, maar het moet er ook zeker mooi uitzien. Het is alleen jammer dat Rob nooit twee keer hetzelfde kookt. Dan maakt hij iets heerlijks, vraag ik hem om het nog een keer te maken, maar dat doet hij dan dus niet."

Signature Dish
Laat dat lammetje maar braden.

Rob: "We zijn erg van de seizoenen en hebben een Big Green Egg in de tuin. Dat is veel meer dan een barbecue: je kunt er bijvoorbeeld ook een mooi stuk vlees, tien uur lang op lage temperatuur op laten garen. Maar ook grillen, groenten in bereiden en zelfs pizza mee maken. ​Tegenover onze tuin is een veld met lammetjes, dat heeft ons geïnspireerd om lamsrack te maken."
Ruud: "Eigenlijk ben ik geen fan van lamsvlees maar wél als deze van de Big Green Egg komt. Dan is de smaak ​wat ​rokeriger, dat komt ook omdat we er houtsnippers bij in doen. In het aspergeseizoen weten vrienden ons altijd te vinden om een avondje asperges te komen eten." 
Rob: “"Maar wij gebruiken de Big Green Egg het hele jaar door​​. In de winter, op een gezellige koude dag, maken we bijvoorbeeld stoofpotjes van varkenswang of gebraad. Er zit natuurlijk wel wat voorwerk in omdat je ’m op temperatuur moet krijgen, maar dat is wel de echt de moeite waard."

Signature Dish
Before...

Ruud: "Het is leuk om voor het hele gezin te koken; ik heb twee zoons die wij in co-ouderschap opvoeden. We hebben beiden lang in de stad gewoond – Marken is het andere uiterste maar toch heel dicht bij Amsterdam. Ik ben hier tien jaar geleden komen wonen en sinds een paar jaar woon ik samen met Rob. Wonen op Marken is plezierig – de mensen zijn vriendelijk en oordelen niet over ons omdat we met twee mannen in een huishouden wonen. We zijn actief in de gemeenschap en vinden het gezellig om echt onderdeel van het dorp te zijn. We wonen hier niet alleen, wij léven hier, en hebben het hier heel erg naar ons zin."

Signature Dish
... and after.

Lamsrack met gepofte zoete aardappel en ratatouille

Voor vier personen

Ingrediënten
2 lamsracks • 4 zoete aardappels • 1 takje tijm •
1 takje rozemarijn • 2 tenen knoflook

Voor de ratatouille
1 groene courgette • 1 gele courgette •
1 gele paprika • 1 rode paprika • 1 ui • 1 teentje
knoflook • 1 el tomatenpuree • basilicum • ketchup •
8 groene asperges • 8 tuinbonen

bereidingswijze

Marineer de lamsracks een paar uur met de kruiden en een scheutje olijfolie. Snijd alle ingrediënten van de ratatouille en hussel deze door elkaar. Gril de lamsracks kort in de Big Green Egg op 200 graden. Af en toe keren. Het vlees moet rosé blijven. Verwarm de zoete aardappel een kwartiertje in de schil mee op het rooster. Haal de lamsracks van de Big Green Egg en houd deze warm onder aluminiumfolie. Laat daarna een pannetje met de ratatouille en een scheutje olijfolie al roerend
in tien minuten garen in de Big Green Egg. Gaar de tuinbonen tien minuten in de eigen dop. Gril ook de groene asperges en tuinboontjes kort. Serveren en eet smakelijk!

Meedoen aan deze rubriek? Mail ons en stuur alvast een foto van jezelf en een eenvoudige omschrijving van het gerecht mee!

Foto's: Jasper Koekoek

Artikelen in dezelfde serie - Signature dish

Jason Tjon Affo: “Koken is voor mij dé manier om affectie te tonen”

“Het is een barbecue, oven en rookoven tegelijk”

“Wanneer ik heimwee heb, kook ik mijn favoriete gerechten uit Shanghai”

“Mijn moeder, mijn vriend, iedereen smult van dit gerecht”

“Surinaamse mensen zijn – terecht – kritisch over hun gerechten”

“Ik heb ooit bijna het topje van mijn wijsvinger in een gerecht gestopt”

“Mijn vriend vindt de mijne gelukkig net zo lekker als die van mijn moeder!”

“Vooralsnog komt mijn Indiase kookkunst uit een Knorr-pakje, dat kan beter”

“Ik was een van de eerste ‘koks’ die kook­demon­straties gaf in de plaatselijke supermarkt”

“Dit is mijn vaders recept, maar ik gaf er een vegan draai aan”

“Ik was wat huiverig om dit recept uit te proberen”

“Bij het maken van een tarte tatin ligt de verhouding inspanning-plezier ideaal scheef”

“Mijn man en ik vieren samen onze verjaardag, de hele tafel staat dan vol zelfgemaakte gerechten”

“Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat ik niet kook”

“De traditionele Libanese barbecue herinnert me aan mijn thuisland”

“Ik wil een goede gast­heer zijn en kunnen praten met de mensen die ik op bezoek heb”

“Toen ik zijn lievelingsgerecht een keer voor iemand anders maakte, werd hij boos”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau