Recap
Drag Race Holland aflevering 1: dit vonden we ervan
“Het voelt gelijk vertrouwd aan”
Is ons kikkerlandje in staat om een Drag Race te produceren die het immens populaire internationale format eer aandoet? En we kennen presentator Fred van Leer toch vooral als stylinggoeroe, niet als dragicoon? Winq bekeek aflevering 1 van Drag Race Holland en zette de eerste indrukken op een rijtje.
Let op: dit artikel bevat een aantal spoilers, maar onthult niet wie er deze week naar huis is gestuurd.
Aflevering 1 trapt af met een montage die laat zien hoe RuPaul's Drag Race uitgroeide tot een internationaal megasucces. Van het originele Amerikaanse format zijn er inmiddels twaalf seizoenen – als je de All Stars-seizoenen en specials niet meetelt – en de show heeft internationaal bijna 150 dragqueens geïntroduceerd.
Ook komt het filmpje voorbij dat we al kennen, waarin Fred van Leer nietsvermoedend op de bank zit en RuPaul hem hoogstpersoonlijk vraagt om Drag Race Holland te presenteren. We vragen ons toch een beetje af: is RuPaul op enig moment zélf in de running geweest om het programma te presenteren, en zo ja: heeft corona ook hier roet in het eten gegooid? [Het antwoord is nee, aldus producent Vincent ter Voert] Gelukkig zal Ru de dames wekelijks via videoboodschap toespreken.
Janey Jacké gooit er in haar confessionals regelmatig een Engelstalig zinnetje in. Slimme meid.
De leader is meteen herkenbaar: RuPaul's 'Cover Girl (Put the bass in your walk)' schalt door de speakers terwijl we Fred voor het eerst in drag zien. Leuk Hollands detail: het logo én de ingang van de Werk Room bevatten een windmolen!
De meeste kandidaten zijn geen onbekenden in de scene: Miss Abby OMG en Envy Peru gooien al jaren hoge ogen als leden van de Mermaids Mansion, Janey Jacké presenteerde Superball, Megan Schoonbrood wint de ene pageant na de andere, en Sederginne zet al jaren Antwerpen en omstreken op stelten. Janey Jacké heeft duidelijk goed begrepen dat de serie wereldwijd te zien zal zijn, en gooit er in haar confessionals regelmatig een Engelstalig zinnetje in. Slimme meid.
De queens zijn voorafgaand aan de opnamen allemaal twee weken in quarantaine geweest, waardoor ze niet angstvallig afstand hoeven te houden. Een verfrissend gezicht, na maandenlang anderhalvemeter-tv. De cast is – qua woonplaats althans – divers, met zowel ‘beauty’ queens, traditionele paillettenmeiden en gender-bending queens.
De eerste challenge kennen we uit eerdere seizoenen van Drag Race: de dames moeten een voor een in een watertank springen en onder water poseren. Niet het állerleukste om je kandidaten in aflevering 1 aan te doen, want het is nog maar de vraag of ze hun opvulstukken ooit weer droog gaan krijgen.
Bij Drag Race UK was wat geënsceneerde bitchiness te zien, en leek een aantal kandidaten ook erg veel waarde te hechten aan het zoveel mogelijk herhalen van een eigen catchphrase. De kandidaten van Drag Race Holland komen vooralsnog authentieker over. Ja, er wordt over en weer soms een pittige opmerking gemaakt, maar die komen zelden geforceerd over.
De hoop is dat Drag Race Holland niet alleen zal worden gewaardeerd door de fans, maar dat het in Nederland ook een nieuw publiek aanboort. Als je alle veren, pailletten, pruiken en hakken wegdenkt, laat een format als Drag Race zien dat de LHBTQ-emancipatie – ja, ook in Nederland – nog lang niet is afgerond. Roem, uit Urk, en Abby, oorspronkelijk uit Brazilië, vertellen allebei dat hun homoseksualiteit aanvankelijk niet door hun familie werd geaccepteerd.
We hebben nergens het idee dat we naar een slap aftreksel zitten te kijken.
De grootste pluspunten tot dusver: Drag Race Holland lijkt trouw te blijven aan het format – tot de flauwe grapjes van de juryleden aan toe –, de kandidaten zijn fantastisch en Fred doet het leuk. Het is ook verfrissend dat Fred tijdens het jureren zelf ook zijn mening geeft – iets wat RuPaul al jaren vrijwel niet meer doet. We kunnen nu al niet wachten op de volgende aflevering.
De verbeterpunten: dat we niet in de US of A zijn betekent helaas toch echt dat we als kijker even moeten omschakelen: het decor is minder grootschalig en de kandidaten hebben niet altijd hun eigen zendertje om, waardoor het geluid soms wat te wensen overlaat. Ook vragen we ons voorlopig nog af wat Nikkie Plessen als vast jurylid bij Drag Race Holland te zoeken heeft, en hopen we in volgende afleveringen iets meer diversiteit bij de jury te zien. Ook zouden we het enig vinden als er bij toekomstige lipsyncs af en toe wordt gekozen voor Nederlandse hits, zoals ‘Why tell me why’ van Anita Meijer, ‘Hemel & Aarde’ van Edsilia Rombley, of een lekker nummertje van Merol. Het zou Drag Race Holland een nóg Hollandser tintje geven.
Al met al voelt de eerste aflevering van Drag Race Holland vertrouwd aan. We hebben nergens het idee dat we naar een slap aftreksel zitten te kijken. Onze voorlopige voorspelling voor de top 3, op basis van wat we tot nu toe gezien hebben: Envy Peru, Sederginne en Janey Jacké.
Drag Race Holland is exclusief te zien op Videoland.