“Ik zou 'afab' queens toejuichen”

ChelseaBoy over spelen met gender

20 september 2020, Edwin Reinerie, 3 minuten

Winq sprak met alle tien deelnemers van Drag Race Holland. Wie RuPaul en haar World of Wonders een beetje gevolgd heeft weet dat er in Drag Race vaak één kandidaat meedoet die in drag nog meer creativiteit en uitdaging zoekt dan het zijn van een prachtige vrouw. In Drag Race Holland is ChelseaBoy díé deelnemer.

Wat is het mooiste dat drag je gebracht heeft?
“Ik heb door mijn drag zoveel mooie mensen leren kennen en ik heb ook mijzelf beter leren kennen. Mijn drag heb ik altijd ingezet als spiegel voor mijn eigen ontdekkingstocht naar thema’s als gender, seksualiteit en smaak. Mijn drag character is ook echt mijn muze. Alles was ik zelf wil onderzoeken, gooi ik in dat karakter. De ene keer ben ik meer mannelijk en de andere keer weer meer vrouwelijk.”

Die onderzoekingen doe je nooit uit drag?
“Jawel, maar je kunt drag inzetten als vergrootglas. Dan kun je kijken hoe je je voelt als er zoveel ogen op je gericht zijn.”

Je krijgt er door Drag Race Holland allemaal internationale fans bij die waarschijnlijk Nederland niet eens op een kaart zouden kunnen aanwijzen. Wat ga jij ze bijbrengen over Nederlandse cultuur?
“Laat mij het toch even op drag betrekken: die is in Nederland zo divers en uiteenlopend. Wij zijn allemaal zulke verschillende types en wij respecteren elkaar allemaal. Er zijn geen subcategorieën die elkaar vermeiden. (pun intended) En we promoten de Nederlandse taal natuurlijk – kunnen ze straks in Japan ‘lekker’ en ‘gezellig’ zeggen.”

“Ik trek mij wel vaker terug om nieuwe dingen te bedenken”

Welk programmaonderdeel heb jij als leukste ervaren?
“De onderdelen waar ik het meeste voor vreesde, heb ik juist erg van genoten. Ook omdat ik daar veel van geleerd heb. In het moment kon ik uit mijn schulp kruipen en kwam ik in een lekkere flow. Dat was erg fijn.”

Vond je het moeilijk om een tijd lang je mond te houden over jouw deelname aan Drag Race Holland?
“Ja dat was pittig. Ik ben enthousiast en wil dingen dat graag met iedereen delen. Maar dat kon niet. En het was ook leuk om mijn vrienden en familie na een tijdje weer te verrassen met iets nieuws. Ik trek mij wel vaker terug om nieuwe dingen te bedenken en dan ben ik ook even weg. Ook ben ik niet altijd even actief op social media – dat gaat nu wel veranderen.”

Met welke meiden wil jij op tournee als corona voorbij is?
“Heel politiek correct, maar allemaal. Ma’MaQueen heeft een te gekke energie. Janey heeft een heel uitgesproken persoonlijkheid, daar kan ik goed op meeliften en Envy kan ik veel van leren.”

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je niet 100.000 dollar zou winnen (zoals bij de Amerikaanse Drag Race) maar een shoot en een jurk?
“Ik ben niet voor de prijs gekomen. Ik was er veel meer voor de eer. Ik wil een inspiratie zijn voor jonge mensen die bang zijn in hun eigen omgeving. Daar wil ik voor staan. Dáárom heb ik meegedaan. Dan is zo’n jurk of 100.000 dollar leuk meegenomen.”

Wat hebben jullie van Corona gemerkt tijdens de opnames?
“Wij zijn vooraf twee weken in quarantaine geweest. De crew droegen mondmaskers en hielden zich goed aan alle maatregelen. Ik heb eigenlijk weinig meegekregen van corona – die dip waar iedereen ineens in kwam omdat alles op slot ging. Wij waren keihard aan de slag in voorbereiding op dit programma. Die dip is aan mij voorbijgegaan.”

Is Nikkie Plessen een waardige vervanger voor Michelle Visage?
“Absoluut niet, maar je moet haar ook niet als een vervanger zien. Zij is de sidekick van Fred en doet de dingen op haar eigen manier. Ik vond haar op z’n tijd intimiderend maar ook scherp en open minded. Recht door zee.”

Welke queen raad jij aan voor seizoen 2?
“Mijn drag-dochter Secreet Seleen, die staat nog in de kinderschoenen maar is wel hard aan het groeien. En Juno, Sletlana en Darcvalac zou ik ook graag zien. En het zou tof zijn als er afab queens bijzitten: assigned female at birth. Als je geboren bent als vrouw kun je ook deelnemen aan de kunstvorm die drag heet.”

Drag Race Holland is vanaf nu exclusief te zien op Videoland. Lees hier onze recensie van de eerste aflevering, ons interview met presentator Fred van Leer, en een overzicht van hoe de kandidaten eruitzien als ze níet in drag zijn.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau