“Schat, ik ben hartstikke arm”

Madame Madness vindt rijkdom in haar genderfluïditeit

29 september 2020, Edwin Reinerie, 3 minuten

Winq sprak met alle tien deelnemers van Drag Race Holland. De eerste bearded queen in Drag Race hertory, Rowan is daarmee nu al een legende. Madame Madness bevraagt wat mannelijk is wat vrouwelijk. En: doet dat er eigenlijk wel toe?

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je niet 100.000 dollar zou winnen (zoals bij de Amerikaanse Drag Race) maar een shoot en een jurk?
“Ik was heel teleurgesteld. Haha. Heb ik al die moeite hiervoor gedaan? (ironische toon) Het is natuurlijk een hele eer dat je aan de eerste editie in Nederland mee mag doen. Jammer dat er dan geen geldprijs is.”

Ach: geluk kun je toch niet kopen!
“Schat: ik ben hartstikke arm en zou die 100.000 dollar echt heel goed kunnen gebruiken.”

Je krijgt er door Drag Race Holland allemaal internationale fans bij die waarschijnlijk Nederland niet eens op een kaart zouden kunnen aanwijzen. Wat ga jij ze bijbrengen over Nederlandse cultuur?
“Mensen denken vast dat de dragscene in Nederland heel klein is en dat je er geen coole individuele mensen kunt vinden. Maar door deze show kunnen we laten zien hoe sterk ons land in drag is. En hoe interessant onze cultuur is. Daar zie je in de show ook veel van terug.”

“Het smoesje dat ik gebruikte was achteraf niet zo slim”

Met welke meiden wil jij op tournee als corona voorbij is?
“Hmmm. Liefst met Abby. Voor Drag Race Holland was zij al mijn beste vriendin. Dat blijft ook zo en met haar wil ik de wereld over. Maar Megan mag ook mee – ik heb haar leren kennen als een erg lief persoon. Zij is supergrappig.”

Welk programmaonderdeel heb jij als leukste ervaren?
“De runway vond ik het leukst. Daar kun je laten zien wat mijn sterkste kant is: bepaalde looks neerzetten die iedere keer anders zijn.”

Vond je het moeilijk om een tijd lang je mond te houden over jouw deelname aan Drag Race Holland?
“Natuurlijk. Ik werk in een make-up-winkel dus als ik daar vier weken lang weg ben, gaan ze toch wel vragen waar ik ben. Ik sta toch wel bekende als de make-up artist van de drag-scene. Mijn moeder heeft al haar foto’s van haar vakantie in Portugal aan mij doorgestuurd die ik kon delen – alsof ik dáár dan was. Achteraf niet zo slim want Portugal was best wel oranje qua reisadvies.”

Wat zijn de gevolgen als je je mond voorbijpraat?
“Dan zou ik een supergrote boete krijgen en uitgesloten worden van de show. Ik heb er van de organisatie niets over gehoord maar, via via, zeiden ze dat de boete toch al snel 2500 euro is.”

Wat hebben jullie van corona gemerkt tijdens de opnames?
“Wij moesten voor de opnames twee weken binnen blijven en zaten dus met z’n allen druk aan de outfits te werken. En de dag voor de opnames hebben we nog een test gedaan. Op de set zelf heb ik er niet zo veel van gemerkt, daar leefden we in onze eigen bubbel waar corona eventjes niet bestond. We zaten in een hotel met z’n allen en daar moesten we natuurlijk goed afstand houden, maar op de set konden we wel weer dichtbij elkaar komen.”

Wat is het mooiste dat drag je gebracht heeft?
“Ik heb mijzelf beter leren kennen. Vroeger durfde ik mijzelf niet te laten zien en wilde ik zelfs als hetero overkomen. Nadat ik met make-up begon te spelen, heb ik mijn vrouwelijkheid meer geaccepteerd. Iedereen zou een keer drag moeten proberen om zijn mannelijke en zijn vrouwelijke kant te leren kennen en omarmen.”

“Ik zou eerder Nikkie de Jager in de jury hebben gezet”

Is Nikkie Plessen een waardige vervanger voor Michelle Visage?
“Als ik eerlijk mag zien, vind ik dat niet. Ze is mooi hoor, maar weet weinig van drag en is bijvoorbeeld niet zo scherp als Michelle. Ik zou dan eerder Nikki de Jager daar neer hebben gezet. Zij komt natuurlijk wel voorbij als gastjurylid en dat was echt alles voor mij want zij is mijn idool.”

Welke queen raad jij aan voor seizoen 2?
Vivaldi – een van mijn beste vrienden en zij heeft ook alle pruiken gemaakt voor Fred van Leer. Zij is zó first style, zij moet gewoon in de show komen. En Secret Project Revolution, heel vet als zij zou komen. Zij omarmt echt de Mugler woman aesthetic. Als zij mee zou doen, ga ik helemaal gillen!”

Drag Race Holland is vanaf nu exclusief te zien op Videoland. Lees hier onze recensie van de eerste aflevering, ons interview met presentator Fred van Leer, en een overzicht van hoe de kandidaten eruitzien als ze níet in drag zijn.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau