We gaan terug naar 2007, naar het vijfde seizoen van Koefnoen. Daarin debuteerde Ridder Rob, een parodie op de Vlaamse Studio 100-programma’s Kabouter Plop en Piet Piraat. Net als deze kinderseries heeft het programma een kleine kast en een vaste serie uitdrukkingen, waardoor elke aflevering volgens een vast stramien verliep.

Het verhaal
Het begon er steevast mee dat Ridder Rob (een rol van Paul Groot) de kijkers welkom heet en een avontuur wil vertellen, wat nooit gebeurt want er volgt altijd een ander verhaal. Dan loopt vervolgens alles in de soep, waarna niemand nog weet hoe een aflevering tot een goed einde kan worden gebracht. Dus gooit Jonkvrouw Ann (gespeeld door Celia van den Boogert) er de obligate opmerking “Die malle Ridder Rob!” eruit, waarna Schildknaap Jeanet (Jeremy Baker) kon verzuchten: “En zo kwam alles toch nog goed…” En dat allemaal met een vet aangezet Vlaams accent.

Running gags
Er waren veel verschillende running gags in de sketch-serie. Zo viel die helm van Ridder Rob telkens dicht en zegt hij ‘Verroest!’ als het hem tegenzit. Schildknaap Jeanet werd consequent ‘Schandknaap Jeanet’ genoemd door de rest van de cast. Zijn vaste uitspraak was ‘Kutterdekut!’. Jonkvrouw Ann kwam altijd jankend op, met daarbij de tekst ‘Huilerdehuil!’. Owen Schumacher ten slotte dook in iedere aflevering op als de verveelde Mermelijn de Tovenaar.

Plotlijnen
Enkele plotlijnen uit de afleveringen: Jonkvrouw Ann huilt omdat Ridder Rob kwijt is. Dan blijkt dat Ridder Rob de avond daarvoor de haan heeft opgegeten waardoor hij niet gewekt is. Of deze: Jonkvrouw Ann huilt omdat ze een windje ruikt en dat ze dat zelf niet kan zijn, omdat haar windjes naar bosviooltjes ruiken. Dan blijkt dat Ridder Rob de wc-pot heeft kwijtgemaakt en daarom in zijn harnas heeft gepoept. De slotaflevering is ook leuk, omdat alles ineens helemaal ‘meta’ is: Schildknaap Jeanet zegt niks terug tegen de huilende Jonkvrouw Ann omdat de autocue kapot is. En Mermelijn de Tovenaar kwam Samson tegen, ‘uit die andere goedkoop in elkaar geragde serie.’ Want dat was Ridder Rob ook.

Commercial
Tot slot maakten ze nog een commercial met merchandise, waaronder een rubberen Ridder Rob opblaaspop, een Jonkvrouw Ann Barbie Scharminkel die ‘huilerdehuil!’ gilt als je op haar borsten drukt, of kaartjes voor Ridderrobsaland (een verwijzing naar Studio Honderds Plopsaland.

Al met al is het enig om alles nog eens terug te zien, wat jullie, lieve ridders en ridderinnekes!