The Queer Factor

“Mijn band stond mijn hele transitie vierkant achter me”

Zanger Sem Jansen over zijn muziek en transitie

26 september 2020, Martijn Kamphorst, 2 minuten

In de rubriek The Queer Factor spreken we iedere week opkomende queer artiesten over hun dromen en drijfveren. Deze keer, de 28-jarige Sem Jansen, leadzanger van de Leif de Leeuw Band, over de invloed die zijn transitie had op zijn zangcarrière.

“Sinds mijn zeventiende speel ik in de Leif de Leeuw Band. Vlak voordat we onze eerste EP gingen uitbrengen, namen we iemand in de arm om te werken aan onze podiumpresentatie. Die vrouw had – terecht, achteraf – veel aan te merken op mijn ongemakkelijke houding en probeerde me in het hokje ‘stoere rockbitch’ te krijgen, met netpanty’s en zo. Ik brak en kon niet meer stoppen met huilen. De band had gelijk door dat hier meer speelde. Toen heb ik ze verteld dat ik transgender ben."

“In de studio, met mijn ouders, zus én de bandleden erbij, ben ik begonnen aan de testosteron”

"Ik heb jarenlang geresearcht wat een fysieke transitie met mijn stem zou doen voordat ik aan de hormonen begon. Daar is heel weinig over bekend, dus ik vond het supereng, maar op een gegeven moment besloot ik: ik heb nu mijn stem, mijn band, maar ik ben níét gelukkig. Dat ga ik op lange termijn niet volhouden, dus ik kan beter het risico nemen. In de studio, met mijn ouders, zus én de bandleden erbij, ben ik begonnen aan de testosteron."

“Uiteindelijk heb ik heel veel geluk gehad. De band heeft mijn hele transitie vierkant achter me gestaan. Ik voelde me best schuldig tegenover hen – mijn zangkwaliteit was een tijdje echt minder –, maar zij waren daar heel stellig in. Van tevoren hebben we een plan gemaakt om de eerste maanden van mijn transitie te overbruggen. Inmiddels ben ik zo gewend aan mijn nieuwe stem, dat ik ben vergeten dat-ie zo is veranderd. Als ik mezelf op oude platen terug hoor, denk ik: holy shit, was ik dit? Tijdens de eerste anderhalf jaar van mijn transitie nam ik elke week een zangvideo op voor mijn YouTube-kanaal om mijn veranderende stem vast te leggen.”

Sem Jansen voor Winq
Vinylontwerp: Studio Unobvious / Foto: Armando Branco

"Ik denk dat het ook scheelt dat bluesrock geen commercieel genre is. Het komt niet bij het grote publiek terecht en dat geeft ook vrijheid. Als je maar een goede gitaarsolo speelt, interesseert het luisteraars niets op wie je valt of wat je in je broek hebt zitten.”

Luister naar de Leif de Leeuw Band op Spotify en volg Sem Jansen via Instagram.

Fotografie: Armando Branco / Grooming: Jolanda Denneman

Artikelen in dezelfde serie - The Queer Factor

“Ik zing niet over wapens en bitches, dat is niet mijn leven”

“Mijn androgyne verschijning roept soms weerstand op”

“Ik besloot: als ik deze ziekte overleef, maak ik mijn album af”

“Ik wil niet als 'gay zanger' worden gelabeld”

“Ik probeer met muziek mijn brood te verdienen, zonder mijn ziel ervoor te verkopen”

"Muziek hielp me door een zeer donkere periode heen"

“Onze muziek is een vorm van activisme”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau