Recap

Drag Race Holland aflevering 2: drama, klompen en extra veel Nikkie

“Ook hier krijgen kijkers te zien waar de lhbtq-gemeenschap mee worstelt”

25 september 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

De kop is eraf. Met aflevering 1 bleken we in ons kikkerlandje prima een vertrouwde doch eigen versie van de Drag Race-franchise neer te kunnen zetten. Tijd voor aflevering 2, vol drama, klompen en extra veel Nikkie. 

Let op: dit artikel onthult wie er deze week naar huis is gestuurd.

Vorige week werd Roem naar huis gestuurd. Dat ging overigens niet geheel zonder slag of stoot, want Roem liet via Instagram weten dat ze niet als Evil Queen, maar eigenlijk als ‘the queen of snakes’ Medusa de catwalk had willen betreden. Helaas voor haar zagen de producenten daar geen goede ‘queen’-referentie in.

Als de dames weer de Werk Room binnenkomen volgt er een – ongetwijfeld door de producenten geïnitieerd – gesprekje over wie de dames als hun grootste concurrentie zien. Daarna volgt de mini-challenge: ‘Pimp that klomp’. De jongens van de pit crew (hebben we ze allemaal trouwens al op Instagram gevonden?) brengen klompen naar de Werk Room, die de kandidaten binnen 30 minuten moeten versieren. Uiteindelijk worden er twee winnaars gekozen: Envy Peru, omdat ze van haar klomp tóch een hak weet te maken, en ChelseaBoy vanwege haar hysterische klompen en dito runwaydansje.

Enig, die pruiken en hakken, maar deze show laat ook zien waar de lhbtq-gemeenschap mee worstelt.

De mini-challenge is vooral bedoeld om twee teamcaptains te selecteren. Deze week gaan de dames namelijk in twee teams een sportprogramma samenstellen. Envy kiest verrassend genoeg níet haar Mermaids Mansion-vriendin Abby OMG, maar besluit strategisch om voor Sederginne te kiezen, zodat die niet met haar vriendin Janey Jacké in hetzelfde team komt te zitten – samen gaven zij op Mykonos 137 shows. Madame Madness wordt als laatste gekozen, en vertelt tijdens een interview dat ze vroeger het gevoel had er niet bij te horen. Ze vertelt zelfs te hebben nagedacht over zelfdoding. Hier laat Drag Race Holland ook deze week goed zien wat de tweede laag van het sterke Drag Race-format is: enig, al die pruiken en hakken, maar laat de kijkers ook zien waar de lhbtq-gemeenschap mee worstelt.

Tijdens het overleg in het team van ChelseaBoy, met daarin Janey, Madness, Abby en Ma’MaQueen, laat Janey wederom zien dat ze goed begrepen heeft hoe je Drag Race Holland naar je hand zet. Af en toe een Engelstalig zinnetje erbij voor de kijkers in het buitenland, en een vrij kleine, onschuldige onenigheid binnen de groep opblazen tot een groot drama. Want o jee, er zijn twee dames die tijdens de challenge een item willen doen met de stretchbanden! Conflict! Ruzie! En: extra airtime voor Janey.

Fred van Leer Olga Commandeur Drag Race Holland
Fred van Leer met Olga Commandeur

Voor het beoordelen van de maxi challenge krijgt Fred hulp van Olga Cameltoe Commandeur, die we sinds jaar en dag kennen van het Nederland in Beweging!. Wat ons betreft een enige vondst van de makers om deze oer-Hollandse fitnesscoryfee uit te nodigen. Het team van ChelseaBoy mag eerst. Ze doen het prima: Madame Madness doet iets met een bal, er is een snel gemompelde disclaimer óf sponsormoment en Abby OMG vermaakt – net als Yara Sofia tien jaar geleden – met een uitvergrote versie van haar Zuid-Amerikaanse roots.

De grote verrassing is het team van Envy Peru, met daarin Megan Schoonbrood, Patty Pam-Pam en Sederginne. Dat laatstgenoemde ging uitblinken in een comedy challenge zagen we van mijlenver aankomen, maar met name Envy en Megan staan vooral bekend om hun looks. Toch zijn die twee, naast teamgenoot Sederginne, hi-la-risch in hun work-outvideo. Daardoor valt Patty helaas wel een beetje weg naar de achtergrond. Zal dat nog goedkomen?

Fred van Leer Drag Race Holland
Fred serveert Nel Veerkamp-realness

Op de dag van de runway bekent Sederginne dat ze zenuwachtig is omdat ze zich graag niet alleen als comedy queen wil profileren. Een aantal van de dames vertellen over de cosmetische hulp die ze hebben ingeschakeld om eruit te zien zoals ze er nu uitzien. En weer is er – in scène gezet – drama: Abby OMG is een korset kwijt. Gelukkig komt alles op tijd weer goed, want de dames moeten de runway op.

Fred serveert Nel Veerkamp-realness in een jurk met panterprint. De jury bestaat dit keer verder uit niemand minder dan make-upicoon Nikkie de Jager aka Nikkie Tutorials, en ally Roxeanne Hazes. Het runwaythema is ‘face’. Sederginne laat zich inderdaad van een andere kant zien, Envy Peru sleept de winst in de wacht en Megan is zenuwachtig omdat ze vorige week bij de laatste twee eindigde. Achter de schermen is er nog even een derde dramamomentje, wanneer Abby OMG vindt dat Janey Jacké haar niet de support geeft die ze nodig heeft. Uiteindelijk hoeven zowel Abby als Megan zich geen zorgen te maken: het zijn deze week Patty Pam-Pam en Madame Madness die moeten lipsyncen. Helaas weer niet op een Hollandse popklassieker, maar op ‘Roar’ van Katy Perry. Patty Pam-Pam moet haar biezen pakken en wordt op de trein terug naar Limburg gezet. Volgende week: weer een acting challenge!

Op basis van wat we deze aflevering zagen, zetten wij onze centjes nog steeds in op een top 3 bestaande uit Sederginne, Janey Jacké en Envy Peru.

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Drag Race Holland

Wie moet er meedoen aan Drag Race Holland seizoen 2?

Drag Race Holland zoekt kandidaten!

Luister naar Envy Peru in The Best Social Podcast

Kijk live naar de Drag Race Holland-reünie!

Dit is de winnaar van Drag Race Holland seizoen 1!

“Drag heeft een man van mij gemaakt”

Drag Race Holland aflevering 7: Máxima the Rusical

Drag Race Holland aflevering 6: We are family

“Niets wat je in Drag Race doet, strookt met wat je doet in de praktijk”

Drag Race Holland aflevering 5: Snatch Game

Drag Race Holland aflevering 4: dancing queens

“Ik heb het contract niet gelezen”

Drag Race Holland aflevering 3: kunnen onze queens acteren?

“Had ik gehoopt op 25.000 euro? Absoluut”

“Schat, ik ben hartstikke arm”

“Ik wilde gaan naaien!”

“Mijn eerste dochter maakte mij pas echt moeder”

“De grootste uitdaging bij dit programma was de casting”

“De meiden in Drag Race Holland zijn best wel punk”

“Ik heb alles bij elkaar gelogen”

“Ik zou 'afab' queens toejuichen”

Drag Race Holland aflevering 1: dit vonden we ervan

Zo zien de Drag Race Holland kandidaten eruit zonder make-up!

Kijk nu de eerste beelden van Drag Race Holland

Dit zijn de 10 kandidaten van Drag Race Holland

“Ik presenteer Drag Race net als RuPaul: half als Fred, half in drag”

Fred van Leer presenteert Drag Race Holland

Kijktip: een docu over dragqueen Patty Pam Pam en haar tweelingbroer

“Ik heb die eerste avond niemand aan de haak geslagen”

“Vaak wordt bij Peru gedacht aan panfluiten en kleine mannetjes, ik wil juist het tegendeel bewijzen”

“Ik ben lastiggevallen en uitgescholden. Op een gegeven moment kon ik dat gewoon niet meer aan”

“Als ik uitga ben ik liever Pieter dan Patty”

“Ik ben zelf 25 maar Sederginne wordt regelmatig dik in de 50 geschat”

"Drag is voor mij een soort therapie"

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 108

Deze keer: Michiel van Erp, de dragscene van Taiwan en de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau