Oproep: acceptatie op scholen moet de norm worden

'Homo' nog altijd meest gebruikte scheldwoord

Leestijd: < 1 min

Helaas nog altijd waar: er zijn in Nederland scholen die verklaringen gebruiken waarin staat dat ‘een homoseksuele leefwijze’ wordt afgewezen. Het COC roept de Tweede Kamer nu op dat acceptatie van lhbtq’s de wettelijke norm moet worden.

Het COC heeft in een brief de Tweede Kamer opgeroepen dat acceptatie van lhbtq’s op scholen de norm moet worden. De Kamer spreekt op woensdag 30 september over een wetsvoorstel waarin wordt bepaald wat scholen moeten doen om van leerlingen verantwoordelijke burgers te maken.

Afwijzing
Het komt nu nog regelmatig voor dat scholen pleiten voor afwijzing van lhbtq’s. Zo zijn er reformatorische scholen die verklaringen gebruiken waarin staat dat ‘een homoseksuele levenswijze’ wordt afgewezen. Er zijn Islamitische scholen die jonge leerlingen voorhouden dat hun God lhbtq’s zou verafschuwen. Eén op de drie scholen besteedt helemaal geen aandacht aan acceptatie, bleek onlangs uit een peiling van Rutgers.

Het COC wil dat daar een eind aan komt. Het moet ondenkbaar zijn dat scholen mensen afwijzen omdat ze zwart, Joods of Moslim zijn. Net zo min zouden scholen mensen moeten kunnen afwijzen omdat ze lhbtq zijn.

Positieve norm
Het COC wil dat elke school in Nederland een positieve, niet-onderhandelbare norm uitdraagt en handhaaft dat iedereen wordt geaccepteerd, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, geslachtskenmerken, huidskleur of achtergrond is.

Wetgeving die bepaalt dat acceptatie op school de norm is, is volgens de organisatie hard nodig. Er is nog altijd veel geweld tegen lhbtq’s. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en LHBTI-scholieren worden veel vaker gepest dan gemiddeld. Dat leidt bij leerlingen tot gevoelens van angst en onveiligheid en kan negatieve gevolgen hebben voor schoolprestaties en hun gezondheid.

Respect bijbrengen
De Tweede Kamer spreekt op woensdag 30 september over het wetsvoorstel van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) over de ‘burgerschapsopdracht’ van scholen. Dit wetsvoorstel bepaalt wat scholen moeten doen om van leerlingen verantwoordelijke burgers te maken. Kern is dat de school leerlingen respect moeten bijbrengen voor de basiswaarden van de democratische samenleving.

Het COC vindt dat explicieter in de wet moet worden verwoord dat acceptatie van eenieder op school de norm is.

Beeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS