The Queer Factor

“Mijn androgyne verschijning roept soms weerstand op”

Zanger NEALS draagt wat hij wil

Leestijd: < 1 min

In de rubriek The Queer Factor spreken we iedere week opkomende queer artiesten over hun dromen en drijfveren. Deze keer, de 23-jarige Niels Bijlsma, beter bekend als NEALS.

“Ik was al vroeg wat uitgesprokener dan mijn leeftijdsgenoten. Ik experimenteer graag met kleding, ben een beetje een androgyne verschijning, zowel op het podium als daarbuiten. Daar heb ik me altijd heel goed over gevoeld. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt en ik vind het mooi om in mijn muziek ruimte te geven aan die queerness. Al draag ik soms ook gewoon een T-shirt en spijkerbroek. Dat is denk ik die nuchtere Fries in me. Ik wist al vroeg dat ik daar mijn thuis niet ging vinden, maar ik ben wel trots op waar ik vandaan kom en hoe ik daar ben opgegroeid."

“Mijn ouders zeiden: maakt ons niet uit met wie je thuiskomt, als je het maar op tijd laat weten”

"Binnenkort verschijnt mijn eerste EP, Talking to the moon. Daarop zing ik onder andere over een van mijn eerste vriendjes, die moeite had met mijn stijl en me daarin probeerde te veranderen. Ook mijn huidige vriend heeft eraan moeten wennen. Hij merkte dat mijn androgyne verschijning soms weerstand oproept. Dat we vaker iets naar ons hoofd geslingerd krijgen wanneer we samen over straat gaan, dan wanneer hij alleen op pad is."

NEALS voor Winq
Vinylontwerp: Studio Unobvious / Foto: Armando Branco

"Door met mij samen te zijn, kwam hij erachter dat hij een deel van zichzelf nog niet volledig had geaccepteerd. Dat hij ergens nog bang was voor de mening van anderen. Tuurlijk, ik maak ook weleens kledingkeuzes waarvan ik twee jaar later denk: jézus, Niels, wat had je aan. Maar dat is toch juist grappig? Ik heb geleerd daarin streng te zijn: niemand vertelt mij wat ik wel of niet mag dragen.”

Luister naar NEALS op Youtube en volg hem op Instagram.

Fotografie: Armando Branco / Grooming: Jolanda Denneman

Powered by Labrador CMS