Fenton Bailey en Randy Barbato zijn de oprichters van World of Wonder, en daarmee de producenten van RuPaul’s Drag Race. In een interview met Digital Spy vertellen ze dat hun mantra ‘Charisma, Uniekheid, Durf en Talent’ is en dat ze daarbij helemaal niemand uitsluiten.

De wereld rond
Inmiddels zijn er twaalf reguliere seizoenen gemaakt van RuPaul’s Drag Race, is er een All Stars-spinoff die ook alweer uit vijf seizoenen bestaat en zijn er lokale versies gemaakt voor Canada, Thailand, Chili (waar het The Switch Drag Race heet), het VK en Nederland. En daar komen nog meer landen bij, als het aan Bailey en Barbato ligt. Er zijn al concrete plannen voor Australië en Brazilië.

Drag Race wint nog altijd aan populariteit. Als er al kritiek is op de realityshow, dan gaat die over het feit dat de kandidaten vrijwel allemaal cisgender gay mannen zijn. In het verleden heeft RuPaul zich wel eens laten ontvallen dat er geen plaats was voor transgender personen, maar daar is ze inmiddels van terug gekomen: tegenwoordig is er ruimte voor iedereen.

C, U, N & T
In de toekomst willen Bailey en Barbato die ruimte nog beter benutten, zeker nu de reeks ook in andere landen wordt opgenomen dan de VS. “Ieder land heeft zijn eigen traditie op het gebied van drag. Er hebben al transgender kandidaten meegedaan.” De twee sluiten niet uit dat in toekomstige seizoenen ook drag kings te zien zullen zijn. “Uiteraard kunnen we nog niets vertellen over toekomstige kandidaten, maar het gaat om mensen die ‘Charisma, Uniqueness, Nerve and Talent’ hebben.” En dat geldt dus voor iedereen (we hebben het mantra maar even onvertaald gelaten, want dan zie je meteen waar die letters voor staan. Of zou dat toeval zijn?).

Volgend jaar gaat seizoen twee van Drag Race UK van start, en in de VS het dertiende seizoen van de reguliere Drag Race. Ook is een zesde All Stars-seizoen aangekondigd. Het is nog niet bekend of er nieuwe seizoenen komen voor Chili, Canada en Nederland.