In de rubriek Very Vintage duikelen we wekelijks fraaie tv-fragmenten van weleer op uit de krochten van YouTube. Ongeveer tegelijkertijd met Little Britain scoorde actrice en comédienne Catherine Tate een kijkcijferhit op BBC Two met haar eigen sketchshow. Vanaf 2004 waren er drie seizoenen te zien, gevolgd door een special.

Nan: The Movie
Enkele bekende typetjes zijn Nan, een grootmoeder die vanuit het niets keihard begon te vloeken als haar kleinzoon op bezoek kwam. Er staat voor dit jaar een comebackfilm gepland met de titel Nan: The Movie, maar door corona blijft het voorlopig afwachten wanneer die film er echt komt.

Een ander typetje dat van 2004 tot en met 2006 regelmatig opdook is Lauren Cooper, een aartslui tienermeisje dat zich het leven aan haar reet liet roesten door alleen maar te reageren met: “Am I bothered? Look at my face, do I look bothered?” Het werd in 2006 door de Oxford English Dictionary uitgeroepen tot catchphrase van het jaar.

Derek Faye
In komende edities van Very Vintage meer over The Catherine Tate Show. Deze keer zetten we Derek Faye in het zonnetje, een bejaarde, wat zenuwachtige man die trekjes vertoont die je op het eerste gezicht ‘typisch gay’ zou noemen. De grap rond dit personage is dan ook dat je op een kilometer afstand ziet dat Derek gay ís, maar als mensen hier terloops vanuit gaan, springt hij uit zijn vel en verschiet zijn gezicht van kleur. Na een afschuwelijke grimas sist hij het uit: “How very dare you!” En vlak daarvoor had hij al gevraagd: “Who dear? Me dear? Gay dear? No dear!”

Een ander favoriet woord van Derek is ‘impertinent’ en regelmatig verzucht hij: “What on earth are you insinuating?” Een taxichauffeur krijgt er danig van langs als die suggereert om Derek en zijn vriend af te zetten bij een club vol 'pretty boys', genaamd Homo Lulu. 

Afijn, hier een aantal fijne Derek-fragmenten die we voor je van YouTube hebben geplukt. En let ook even op het feit dat Derek in bijna elke sketch zijn moeder aanhaalt en iets roept over 25 jaar. Veel plezier met Derek Faye!