Recap

Drag Race Holland aflevering 4: dancing queens

Let op: spoilers!

09 oktober 2020, Martijn Tulp, 3 minuten

Deze week krijgen de Drag Race Holland-kandidaten dansles van Amber Vineyard en komt Diva Mayday op bezoek.

Let op: dit artikel onthult wie er deze week naar huis wordt gestuurd.

Vorige week werd Megan Schoonbrood naar huis gestuurd. Da's ons inziens niet súpererg, want zij wordt binnenkort vader en heeft nu dus alle tijd om haar Rotterdamse appartementje childproof te maken.

We vallen meteen met de deur in huis, want nét na de eliminatie is er een backstage bitchfight gaande. Sederginne en Abby OMG hebben ruzie omdat Sederginne niet gediend is van een handgebaar dat Abby maakte nadat ze Megan versloeg met de lipsyncbattle. “Niet zo netjes, lieffie”, snauwt Sederginne.

Als iemand reading tot een kunst heeft verheven, is het dragcoryfee Diva Mayday.

Terug in de Werk Room praat het stel het uit, maar we hebben het gevoel dat er in een latere aflevering nog wel een klein opstootje zal plaatsvinden. Ondertussen vindt men wederom dat Madame Madness zich niet voldoende heeft voorbereid, en moedigen de dames haar aan om haar baard – toch haar handelskenmerk – af te scheren. Madness denkt er nog even over na.

De volgende dag is Madame Madness jarig, en komt Ma'MaQueen met een regenboogtaart de Werk Room binnenlopen. De queens eten een stuk taart, en dan is het tijd voor de mini-challenge. Deze week is dat de reading challenge. En als íemand reading tot een kunst heeft verheven, is het wel dragcoryfee Diva Mayday, die de reading capaciteiten van de queens komt beoordelen.

Drag Race Holland Dancing Queens

De queens komen stuk voor stuk met geniale steken onder water. Die van Ma'MaQueen deed de queens én ons hardop gieren: “Madame Madness, voor jou heb ik geen read, want ik had je niet in deze aflevering verwacht.” Samen met Sederginne wint zij de mini-challenge, en de queens worden beiden team captain van hun eigen dansgezelschap. Net als vorige week blijft Madness als laatste over bij het samenstellen van de teams. Ze mag zelf kiezen wij welk team ze zich voegt, en gaat voor het team van Sederginne, Janey Jacké en Envy Peru.

Vogue-queen Amber Vineyard komt, samen met twee leden uit haar posse, de queens wat pasjes leren. Het team van Ma'MaQueen, ChelseaBoy en Abby OMG mag als eerste hun beste moves laten zien. Het valt op dat Abby, ondanks het feit dat ze eerder opschepte over haar vogue-ervaring, nét niet helemaal op de maat danst. Sederginne heeft moeite met het leren van een 'duck walk': op je hurken dansen. Dat zou ons ook niet zo gemakkelijk afgaan. Halverwege trekt Sederginne zelfs een iets lagere hak aan, maar het mag niet echt baten.

Madame Madness scheert haar baard af: een risky move.

De volgende dag is het tijd voor de runway én wordt iemand geëlimineerd. Het runwaythema is 'shine bright like a diamond'. Tijdens het opmaken bekent Sederginne dat ze weleens heeft overwogen om te stoppen met drag, en door jongens is afgewezen omdat ze drag doet. Ondertussen scheert Madame Madness haar baard af. Een risky move, het is immers een essentieel onderdeel van haar look. Dan gaat Sederginne ineens helemaal van haar melk – dat is Vlaams voor ‘niet goed worden’ – en moet backstage even bijkomen.

Tijd voor de runway. Sanne Wallis de Vries is terug als jurylid. Omdat ze... expert is op het gebied van dansen? Voor zover wij weten niet. Gelukkig heeft ook Amber Vineyard in de jury plaatsgenomen. Janey heeft een kleine wardrobe malfunction omdat ze op haar rok gaat staan, maakt van de nood een deugd door te doen alsof we naar een geplande reveal kijken, en rukt haar rok los. Drag Race voor gevorderden, dames en heren.

Drag Race Holland Fred van Leer

Na de runway volgen beelden van de dance challenge van gisteren. Die verdienen een prijs voor de meest rommelige montage. Het ziet eruit alsof een stagiaire voor het eerst iMovie heeft gebruikt om deze montage in elkaar te zetten. Van een internationaal bekende franchise als Drag Race verwachten we écht beter.

Vraag ons niet hóé de jury op basis van deze beelden heeft kunnen beoordelen welk team het beste was, maar het team van Ma'MaQueen wint. Dat is interessant, gezien het feit dat later in deze aflevering twee van de drie leden van dit team in de lipsyncbattle belanden. Dan wordt bekendgemaakt dat Envy Peru de winnares van deze week is. Zij krijgt een waardebon van 1.000 euro voor fetisjwinkel MisterB. We hebben het uitgerekend: daar zou ze bijna 24 (!) liter glijmiddel mee kunnen kopen.

Dat zelfs Mermaids Mansion-vriendin Envy Abby’s naam noemt, valt zwaar.

Op de runway wordt de queens de gevreesde vraag gesteld: wie staat vandaag in de lipsyncbattle? De dames noemen vooral Madame Madness en Abby OMG, en die laatste voelt zich daardoor “onder de boot gegooid”. Vooral het feit dat zelfs Mermaids Mansion-vriendin Envy haar naam noemde, valt haar erg zwaar.

Uiteindelijk moeten Abby OMG, Madame Madness én Ma'MaQueen lipsyncen. Helaas niet op een Hollandse beuker, maar op 'I wanna dance with somebody' van Whitney Houston. Voor Madame Madness zit het er nu dan toch écht op, zij wordt naar huis gestuurd. Op basis van alle afleveringen tot nu toe voorspellen we nog steeds dat Janey Jacké, Envy Peru en Sederginne in de top 3 zullen staan.

Volgende week: naakte fotosessie! Ruth Jacott in de jury! En eindelijk: snatch game, met Janey Jacké als Anny Schilder, Sederginne als Mega Mega Mindy, Envy Peru als Patty Brard, Abby OMG als Michella Kox, ChelseaBoy als Joe Exotic en Ma'MaQueen als Raven van Dorst.

Foto's: Vincent TV producties & Boris Meijer

Artikelen in dezelfde serie - Drag Race Holland

Zo zien de Drag Race Holland-kandidaten er 'in burger' uit

Drag Race Holland: een nieuw seizoen, een nieuwe jury

Dit zijn ze: de 10 kandidaten van Drag Race Holland 2021!

Envy Peru: “Mijn vader is supertrots op me”

Wie moet er meedoen aan Drag Race Holland seizoen 2?

Drag Race Holland zoekt kandidaten!

Luister naar Envy Peru in The Best Social Podcast

Kijk live naar de Drag Race Holland-reünie!

Dit is de winnaar van Drag Race Holland seizoen 1!

“Drag heeft een man van mij gemaakt”

Drag Race Holland aflevering 7: Máxima the Rusical

Drag Race Holland aflevering 6: We are family

“Niets wat je in Drag Race doet, strookt met wat je doet in de praktijk”

Drag Race Holland aflevering 5: Snatch Game

“Ik heb het contract niet gelezen”

Drag Race Holland aflevering 3: kunnen onze queens acteren?

“Had ik gehoopt op 25.000 euro? Absoluut”

“Schat, ik ben hartstikke arm”

Drag Race Holland aflevering 2: drama, klompen en extra veel Nikkie

“Ik wilde gaan naaien!”

“Mijn eerste dochter maakte mij pas echt moeder”

“De grootste uitdaging bij dit programma was de casting”

“De meiden in Drag Race Holland zijn best wel punk”

“Ik heb alles bij elkaar gelogen”

“Ik zou 'afab' queens toejuichen”

Drag Race Holland aflevering 1: dit vonden we ervan

Zo zien de Drag Race Holland kandidaten eruit zonder make-up!

Kijk nu de eerste beelden van Drag Race Holland

Dit zijn de 10 kandidaten van Drag Race Holland

“Ik presenteer Drag Race net als RuPaul: half als Fred, half in drag”

Fred van Leer presenteert Drag Race Holland

Kijktip: een docu over dragqueen Patty Pam Pam en haar tweelingbroer

“Ik heb die eerste avond niemand aan de haak geslagen”

“Vaak wordt bij Peru gedacht aan panfluiten en kleine mannetjes, ik wil juist het tegendeel bewijzen”

“Ik ben lastiggevallen en uitgescholden. Op een gegeven moment kon ik dat gewoon niet meer aan”

“Als ik uitga ben ik liever Pieter dan Patty”

“Ik ben zelf 25 maar Sederginne wordt regelmatig dik in de 50 geschat”

"Drag is voor mij een soort therapie"

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 111

Deze keer: The Daddy Issue staat in het teken van wensvaders, plant daddy's etc.

Neem een abonnement

Geef cadeau